Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Dizajnové taniere s obyčajným tvarom a neobyčajnou štruktúrou

Odtlačky miest či okamihov

Kolekcia s názvom Mnemosyne tvarovo skutočne nevyčnieva. Klasické kruhové taniere však zaujmú svojou unikátnou štruktúrou.

„Mnemosyne je sprievodcom pri skúmaní fenoménu pamäte a záznamu ľudských spomienok. Abstraktnou formou prezentuje procesy ako je záznam informácie, selekcia, uchovanie a vybavovanie, čiže reprodukcia spomienky. Nosným prvkom sú skamenené odtlačky miest alebo okamihov. Výrobné kroky týchto artefaktov napodobňujú práve procesy pamäte,“ opisuje produkt autorka na oficiálnej stránke zahorkovalenka.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Záhorková (@lenka_zahorkova)

Lenka Záhorková pracuje prevažne s porcelánom, ktorý používa ako médium na komunikovanie sociálnych otázok i vlastných myšlienok. „Medzi témy patrí napríklad kolobeh života, nekonečný cyklus – stvorenie, zánik a obnova predmetov,“ uvádza sa na spomínanej stránke.

Inšpiráciu našla v práci so seniormi

Pri kolekcii Mnemosyne sa autorka zaoberala témou zaznamenávania a uchovávania spomienok a procesov pamäte. Na svojom facebookovom profile uviedla, že ju k tejto téme inšpiroval predošlý projekt s názvom TAK TO BOLO. V projekte spolupracovala so seniormi, ktorí ilustrovali práve svoje spomienky.

„Pri navštevovaní seniorov som pozorovala rôzne nuansy vybavovania si/zabúdania spomienok. Začala som hľadať informácie o selektívnej pamäti a ako tieto procesy fungujú. Kolekcia je pre mňa vlastne sprievodcom v hľadaní odpovedí na tieto otázky spojené s pamäťou,“ vysvetľuje autorka, ktorá vyštudovala ateliér Keramiky na Fakulte dizajnu a umenia na ZČU v Plzni a absolvovala stáž na Academy of Fine Arts v Gdańsku v ateliéri sochárstva.

Pre viac zaujímavých projektov od talentovaných autorov nás nezabudnite sledovať i na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 2x
  • 1x
  • 8x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie