Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Architektura 58–89: 1 400 strán o dejinách československej architektúry

Stigmatizovaná architektúra

Knihu Architektura 58–89 v nakladateľstve Bigg Boss vydáva CAMP (Centrum Architektury a Městského Plánování). „Tridsať odborníkov predstavuje viac ako štyridsať architektov, autorských dvojíc či skupín, ktoré v rokoch 1958 – 1989 razantne zasiahli do dejín československej architektúry. Dva zväzky s bezmála 1 400 stranami sú pevným stavebným základom pre urovnanie vzťahov medzi širokou verejnosťou a stigmatizovanou architektúrou predrevolučných desaťročí,“ uvádza sa na oficiálnom instagramovom profile.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Architektura 58-89 (@architektura5889)

Ambiciózny počin na poli dokumentárnej literatúry vznikal pod vedením Vladimira 518, ktorému sa na spísanie hĺbkových profilov podarilo zostaviť sústredený tím odborníkov. „Drvivá väčšina takzvanej komunistickej architektúry nemá čo do formálnej stránky s touto ideológiou nič spoločné. Napriek tomu na nej dodnes priľne nános negatívnych emócií a neporozumení. Dlhodobo sa bohužiaľ nedarí nájsť zdravý vzťah k tejto dnes už historickej architektúre. Preto z ulíc našich miest mizne jedna dôležitá stavba za druhou. Ak sa nám ako spoločnosti nepodarí uchovať aspoň to zvyšné z kvalitných stavieb začiatku druhej polovice 20. storočia, vymažeme tak raz a navždy kus vlastnej histórie a kultúrnej pamäti,“ tvrdí podľa portálu designmag.cz Vladimir 518.

Komplexný náhľad do histórie

Vedeli ste, že? Knižná publikácia vznikala takmer desať rokov, má skoro 1 400 strán a váži 5,6 kilogramu.

Za dizajnom knihy stojí štúdio 20YY Designers. Ten prezentuje historické výkresy, návrhy a plány či unikátne dobové, mnohokrát doteraz nepublikované fotografie z archívov z celej republiky. „Oba rozsiahle knižné zväzky pritom čitateľom neponúknu iba fascinujúci prehľad vrcholov našej predrevolučnej architektúry. Poskytnú im aj detailnú orientáciu v kompletnom dobovom kontexte, od politického systému cez základné architektonické štýly a technológie, až po pozície žien v architektúre či nadčasové otázky pamiatkovej ochrany,“ dopĺňa iný z príspevkov na sociálnej sieti.

Knihu je možné predobjednať za 2 000 českých korún. V prepočte ju teda kúpite za približne 82 eur. Poznáte niekoho, kto by si rád obohatil knižnicu touto unikátnou publikáciou? Určite s ním nezabudnite zdieľať náš článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie