Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Mrakodrap uprostred Manhattanu so záplavou farebných kvetov

Záplava ázijských ľalií

Viacúčelový mrakodrap s názvom Lilly by sa mal nachádzať v blízkosti parku Bryant na Manhattane. Grafické návrhy zobrazujú mrakodrap so zakriveným vrcholom, ktorý sa týči neďaleko budovy American Radiator Building, veže v gotickom štýle z roku 1923.

Tvar Lilly bol ovplyvnený strmými ryžovými poliami, ktoré sa nachádzajú v častiach Ázie, „kde záleží na každom štvorcovom metri úrodnej pôdy”, povedal podľa portálu dezeen.com Selim Vural, zakladateľ Brooklynského štúdia Vural.

Budova Lilly by mala mať trojité zasklenie a čiastočne bude pokrytá vegetáciou, ktorá by zabezpečila prirodzenú izoláciu.

Vural ráta s použitím ázijských ľalií, nenáročnej rastliny, ktorá kvitne každú jar a zostáva zelená po zvyšok roka. Kvety tiež kvitnú v rôznych odtieňoch, vrátane červenej, žltej a oranžovej. „Kvetinové pole je silný obraz, ktorý sa hodí k posolstvu Lilly, ktorým je čistá stavebná technológia s estetickým výrazom,“ vysvetlil Selim Vural. „Bez estetiky to nie je architektúra. Je to len budova,“ dodal.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Selim Vural – Architect (@studiovural)

Okrem toho zástupca štúdia tvrdí, že stavba bude duchom podobná Centre Pompidou v Paríži. Tá má na vonkajšej strane exponované konštrukčné a mechanické systémy. “Je to rovnaký efekt ako Centre Pompidou, ale s kvetmi,” povedal Vural o svojej veži.

Vedeli ste, že? Centrum Pompidou navrhli Richard Rogers, Renzo Piano a Gianfranco Franchini a otvorili ho v roku 1977. 

O rastliny sa môžu starať drony

Systém výsadby by mal pozostávať z ľahkých betónových záhonov podoprených oceľovým rámom. Závlaha by mala byť riešená predovšetkým dažďovou vodou. V prípade potreby sa ráta i s dodávkou mestskej vody. Na údržbu vegetácie budú vytvorené prístupové dvere vedúce k strmým rebríkom. Štúdio tiež uviedlo, že so starostlivosťou o rastliny by potenciálne mohli pomôcť aj drony.

Vural na základe rád záhradných architektov a vlastných skúseností predpokladá, že ľaliám by sa v tomto kontexte darilo. Vural, vášnivý mestský záhradník, má na streche v Brooklyne farmu s rozlohou 93 metrov štvorcových. „Pestujem zeleninu a kvety, kompostujem a využívam spodné hnojenie cez na mieru vyrobené vodné nádrže,“ povedal pre spomínaný portál. “Počas 15-ročnej histórie mojej záhrady boli ľalie a orgován prosperujúce i v mrazivom počasí a extrémnom vetre.”

Štúdio Vural počíta s 21 poschodiami vyhradenými pre obchodné priestory a 18 podlažiami pre bytové jednotky. Podľa architekta mrakodrap poskytuje rezidencie v blízkosti coworkingových priestorov s veľkými konferenčnými priestormi a rekreačnými zariadeniami.

Udržateľnosť chce vykričať

Denné svetlo by malo prúdiť dovnútra cez veľké presklené okná. Vykurovanie a chladenie by zabezpečoval geotermálny systém, pričom výmenníky tepla by pomáhali minimalizovať straty energie.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Selim Vural – Architect (@studiovural)

Vural tiež povedal, že veža bude vysoko energeticky efektívnou budovou, ktorá spĺňa normy, ktoré vznikli v Nemecku pred desiatkami rokov. Tieto normy zahŕňajú starostlivé riadenie solárneho tepelného zisku a zahrnutie systému rekuperácie tepla, podľa Passive House Institute US.

Autor bol inšpirovaný k vytvoreniu veže Lilly po tom, čo videl množstvo pasívnych domov, ktoré sa objavili v Brooklyne. “V Brooklyne prebieha tichá, udržateľná revolúcia, ktorá sa začala solárnymi panelmi pred desiatimi rokmi,“ tvrdí Selim Vural.

Revolúciu označil za „tichú“, pretože pasívne domy splývajú s tradičnejšími budovami, pokiaľ ide o vizuálny vzhľad. Systémy, ktoré im umožňujú dosiahnuť vysokú energetickú účinnosť, sú často neviditeľné. „Vo svojich projektoch to chcem zviditeľniť, ak nie vykričať,“ povedal. “Architektúra musí vytvoriť estetické vyhlásenie, ktoré je holistické pre všetky vrstvy projektu, o čo mi v Lilly ide. Keby sme na Manhattane mali sto mrakodrapov Lilly, bolo by to úplne iné mesto,“ dodal na záver.

Ako na vás pôsobí tento unikátny projekt pokrytý kvetinami? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 2x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie