Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ako bude vyzerať Bratislava v roku 2030?

Metropolitný inštitút Bratislavy predstavil mestskému zastupiteľstvu program hospodárskeho a sociálneho rozvoja hlavného mesta. Aké bude smerovanie Bratislavy do roku 2030?

Ako bude vyzerať Bratislava v roku 2030?

Dokument s názvom Bratislava 2030 vytváralo viac ako 120 odborníkov spolu s externými expertmi. Následne bol predstavený mestským poslancom a poslankyniam, ktorí majú možnosť podať podnety na dopracovanie.

Dokument by mal podľa Matúša Valla, primátora Bratislavy, priniesť odpovede na to, ako bude hlavné mesto vyzerať v roku 2030. „K tvorbe programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Bratislava 2030 pristupujeme od začiatku veľmi zodpovedne a s jasným zámerom – vytvoriť ten najlepší plán pre naše mesto. Zozbierali sme podklady od expertov, zapájame obyvateľov, chceme počuť názor mestských poslancov a poslankýň. Som veľmi rád, že Bratislava bude mať už o pár mesiacov v rukách silný dokument s jednoznačnými odpoveďami na to, ako má vyzerať naše hlavné mesto v roku 2030,” uviedol podľa oficiálneho portálu Metropolitného Inštitútu Bratislavy mib.sk.

Riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy vyzdvihol pri tvorbe dokumentu dialóg medzi zástupcami mesta a obyvateľmi. „Príprava dokumentu je postavená na dialógu mesta a ľudí, ktorí v ňom žijú a pracujú. Hlavným cieľom je pripraviť Bratislavu na nové výzvy, ako sú zmena klímy, zhoršujúca sa dostupnosť bývania či doprava v meste. Chceme, aby bola Bratislava aj o  10 rokov konkurencieschopné mesto, ktoré bude atraktívne pre život. Každoročne sledujeme odliv kvalitných ľudí do zahraničia. Tomu sa dá predísť, ak vytvoríme lepšie podmienky pre život v hlavom meste,“  povedal Ján Mazúr.

Viac zelene

Dokument Bratislava 2030 sa dotýka 11 oblastí. Konkrétne ide o životné prostredie, mobilitu, rozvoj inštitúcií mesta a digitalizáciu, územný a mestský rozvoj, vzdelávanie, šport, ekonomický rozvoj a usporiadanie mesta, technickú infraštruktúru, kultúru, cestovný ruch a sociálne veci.

V otázke životného prostredia je cieľom reagovať na klimatické výzvy. Jedným z krokov je i pokračovanie vo výsadbe stromov. Podľa spomínaného webu by malo ísť o 25 000 novovysadených drevín v horizonte najbližších osem rokov. Iným krokom by malo byť využívanie moderných technológií na monitorovanie stavu životného prostredia a znečistenie ovzdušia. Vytvorená by mala byť sieť až 400 staníc.

Vedeli ste, že? V súčasnosti existujú 4 základné monitorovacie stanice SHMÚ, ktoré nepokrývajú celé územie Bratislavy.

Bratislava moderné budovy
Zdroj foto: Zuzana Habekova on Shutterstock

V oblasti mestského rozvoja sa dokument Bratislava 2030 zameriava aj na dostupnosť bývania i koncepčný rozvoj mesta. „Plánuje sa prijať nový územný plán, ktorý bude spracovaný na základe novej metodiky a aktualizovaných územných generelov,“ uvádza portál mib.sk. Dostupnosť bývania má riešiť navýšenie počtu nájomných bytov zo súčasných 875 bytov na necelých 2500 bytov. To by malo výrazne ovplyvniť i čakaciu dobu zo šiestich na dva roky. „Vznikne aj podrobnejšia regulácia a zásady výstavby a rozvoja v prospech tvorby verejných priestorov v nábrežnej časti Dunaja. Tiež sa skompletizujú koncepčné dokumenty rozvoja verejných priestorov, čo prispeje k zníženiu investičného dlhu, ktorý má Bratislava v modernizácii verejných priestorov,“ vysvetľuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

Budovanie cyklotrás i záchytných parkovísk P+R

Zvýšiť by sa mala aj kvalita cyklistickej dopravy, ktorá by sa do roku 2030 mala stať plnohodnotnou a pohodlnou alternatívou k iným formám dopravy v hlavnom meste. Momentálne je vybudovaných 81 kilometrov hlavných mestských cyklotrás. Cieľom je ich rozšírenie na celkom 145 kilometrov bez vedľajších cyklotrás.

V oblasti dopravy je rovnako pripravovaná rekonštrukcia pôvodných i výstavba nových električkových radiál. Dôležité je i budovanie záchytných parkovísk P+R pre 1500 automobilov. Okrem toho má vzniknúť i 50 000 regulovaných parkovacích miest  pre  rezidentov a návštevníkov. 

Električka na moste
Zdroj foto: Adrian Zarzuelo on Shutterstock

„Významný benefit pre mesto prinesie aj nový postup pri rekonštruovaní celých uličných profilov. Po novom sa zabezpečí vyššia miera koordinácie pri rozkopávkach, čo prinesie občanom danej lokality menej obmedzení. To sa podarí dosiahnuť aj vďaka centralizácii vedenia káblov, pretože vyššie množstvo káblovodov prispieva k nižšiemu počtu rozkopávok,“ dodáva mib.sk.

Zapojili sa i Bratislavčania a Bratislavčanky

Dokument Bratislava 2030 hovorí aj o zmene narábania s odpadom, s ktorým je spojený vznik novej mestskej kompostárne. Rovnako by mal byť zavedený i systém s názvom Pay as You Throw, ktorý reguluje platby podľa množstva vyprodukovaného odpadu.

Finálna verzia dokumentu by mala byť dokončená do konca júna tohto roka, kedy by mal byť predstavený i verejnosti. „V  nasledujúcich mesiacoch sa dokument dopracuje o  konkrétne programy, finančnú a realizačnú časť. V druhej polovici roka sa vypracuje návrh na zmenu programového rozpočtu, nová dátová štruktúra mesta, a tiež sa pristúpi k novému výkonnostnému manažmentu mesta, vďaka čomu sa docieli lepšie napĺňanie jednotlivých cieľov. Tie sa budú vyhodnocovať na ročnej báze,” vysvetľuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

Svoj názor na to, ako by malo hlavné mesto vyzerať v roku 2030 mohli vyjadriť aj obyvatelia mesta. O online dotazníku sme vás informovali aj v rámci nášho webu. Podľa informácií mib.sk dotazník vyplnilo takmer 3000 obyvateľov, u ktorých najviac rezonovala otázka dopravy či výzvy týkajúce sa klimatickej krízy.

Aký je váš názor na dokument Bratislava 2030? Napíšte nám do komentára, či by ste niečo podobné prijali aj vo vašom meste.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie