Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Farebné a hravé pavilóny oživili námestie Place du Marché

Architektonická firma Rotative Studio vytvorila tri farebné dočasné pavilóny určené na čítanie a socializáciu na námestí Place du Marché v Aigle vo Švajčiarsku.

Revitalizácia námestia

Štruktúry s názvom Three Pavilions, alebo slovensky Tri pavilóny sú navrhnuté tak, aby boli hravým zásahom, ktorý by mohol pomôcť oživiť Place du Marché, námestie uprostred historického mesta.

„Toto námestie prejde v priebehu nasledujúcich rokov transformáciou, aby bolo zelenšie a priaznivejšie pre chodcov,“ povedala pre portál dezeen.com Caterina Viguera, spoluzakladateľka Rotative Studio. „Táto práca nie je len o dizajne a usporiadaní pavilónov, ale aj o pláne revitalizácie námestia Place du Marché, aby sa reinterpretovalo to, čo tam je,” dodala.

Three Pavilions sú postavené z ocele, s fasádami z preglejky a podlahami a nábytkom zo smrekovcového dreva. Ako ochrana pred poškodením vodou a vlhkosťou bol okolo otvorov použitý hliník. Rotative Studio si vybralo tieto materiály predovšetkým pre ich pevnosť a odolnosť, čo bolo obzvlášť dôležité, keďže konštrukcie boli postavené na mieste.

Vedeli ste, že?  Po siedmich rokoch sa pavilóny presunú na iné miesto v meste.

„Pavilóny sú postavené modulárnym spôsobom, aby bola montáž a demontáž jednoduchá,” vysvetlila Viguera. „Štruktúry sú navrhnuté ako modulárny systém, pripravujú sa v ateliéri miestneho výrobcu a prepravujú a montujú na mieste. To umožňuje kombinácia ocele a dreva a zároveň zabezpečuje ich trvanlivosť a odolnosť v čase,“ dodala.

Výhľad na Alpy i priestor na čítanie

Najmenší pavilón je vysoký šesť metrov a má točité schodisko s vyhliadkovou plošinou na vrchole. Miestni obyvatelia, ktorí vylezú na vrchol, si môžu vychutnať výhľad na neďaleké Alpy, ako aj na vinárske polia v okolí mesta.

Modrý pavilón je miestom pre knižnicu. Knihy tu sú uložené na policiach za sklenenými posuvnými dverami. Obsahuje tiež veľký stôl a lavicu, kde si návštevníci môžu sadnúť a venovať sa čítaniu.

Zelený pavilón je najväčší. Jeho pôdorys má šesť krát päť metrov. Vo vnútri sa nachádzajú lavičky a v strede je prázdny priestor na spoločenské akcie, ako sú divadelné predstavenia a iné. Veľký otvor v strope umožňuje prístup svetla. Okrem toho odkrýva návštevníkom výhľady na oblohu. Súpravu drevených stoličiek je možné umiestniť do vnútra aj okolo všetkých konštrukcií.

Každá z troch drevených a oceľových konštrukcií zahŕňa kryté plochy, schody a veľké otvory, ktoré sú prístupné zo všetkých strán, aby pretvorili interakciu dospelých aj detí s okolitou krajinou.

„Miestni obyvatelia v súčasnosti využívajú pavilóny rôznymi spôsobmi. Organizujú koncerty, divadelné hry, ochutnávky vín miestnych vinárov a workshopy medzi multidisciplinárnymi skupinami,“ povedala Viguera zo štúdia Rotative Studio. „Deti sú tie, ktoré si štruktúry privlastnili najviac. Zvyčajne prichádzajú na námestie po škole a hrajú sa v pavilónoch rôznymi spôsobmi,” dodala na záver.

Každá štruktúra má inú farebnú paletu, ktorá sa skladá z troch základných farieb červenej, zelenej a modrej s ozdobnými geometrickými líniami. Architekti dúfali, že svetlé farby oživia námestie. „Výrazná farebná paleta červených, modrých a zelených tónov vnáša do námestia novú identitu v dialógu s kontextom,“ uviedlo štúdio.

V noci je interiér pavilónov osvetlený, vďaka čomu sú stále bezpečným priestorom.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašom meste? Napíšte nám, ako by ste tieto pavilóny využívali vy.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie