Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Casa Numa v objatí palmového dreva

Mexické štúdio RED Arquitectos vytvorilo dom obalený takmer výlučne drevom z kokosových paliem. Cieľom bolo, aby stavba zapadla do okolia na malom ostrove pri polostrove Yucatán.

Neobvyklý materiál

Casa Numa, ktorý sa nachádza na ostrove Holbox v mexickom štáte Quintana Roo, je dom s rozlohou 160 metrov štvorcových, ktorý bude klient využívať ako letný dom a prázdninový prenájom. „Štruktúra je pozoruhodná tým, že je celá vyrobená z palmového dreva, materiálu, ktorý sa napriek tomu, že je v tejto oblasti prirodzene dostupný, používa na bývanie len zriedka,“ povedala pre portál dezeen.com Susana López González, zakladateľka RED Arquitectos.

Predstaviteľka štúdia tiež dodala, že v Quintana Roo a neďalekom štáte Tabasco je množstvo kokosových paliem. Ich drevo však nie je priemyselne dostupné a dá sa získať iba prostredníctvom remeselníkov, ktorí ho používajú vo svojej praxi, a to aj napriek tomu, že Mexiko je jedným z popredných svetových pestovateľov kokosových paliem. „Na juhovýchode Mexika bolo tradičné bývanie založené na kokosovej palme. Bohužiaľ sa stratilo, čo spôsobilo nedostatok povedomia o tomto integrálnom stavebnom systéme,” dodala Susana López González.

Pri Casa Numa sa autorka zamerala na použitie kokosovo-palmového dreva na vytvorenie vizuálne pozoruhodného sochárskeho objektu, ktorý by bol integrovaný do ostrova vďaka svojej materiálnosti.

Vízia do budúcnosti

Dvojpodlažný dom je obalený mrežovitou stenou z vertikálnych drevených lamiel, ktorá cez deň umožňuje čiastočné nahliadnutia do domu a v noci vytvára hru svetla podobnú lucerne. Kým štruktúru a steny tvorí kokosovo-palmové drevo z pevniny, na pilieroch a schodoch domu sa nachádza tvrdšie drevo z ostrovných stromov sapote.

Vo vnútri sa na na prvom poschodí nachádza jedáleň, kúpeľňa, hlavná spálňa, terasa a bazén. Ďalšie dve spálne, kúpeľňu a terasu je možné nájsť na najvyššom poschodí. Spája ich vonkajšie schodisko. Interiér je dokončený pomocou chukum, starodávnej mayskej štukovej techniky vytvorenej z kôry pôvodného stromu chukum, ako aj kameniva z miestneho bieleho piesku.

Použitie týchto materiálov a vyhýbanie sa náterom a keramike pomohli znížiť uhlíkovú stopu budovy. Casa Numa má tiež biologický systém čistenia odpadových vôd a bol navrhnutý tak, aby sa zabránilo nadmernému svetelnému znečisteniu.

Vedeli ste, že? Stavba domu Casa Numa trvala šesť mesiacov. Podľa RED Arquitectos je to polovica času, za ktorý by bolo možné postaviť rovnako veľký dom s tradičným konštrukčným systémom.

Aby bolo kokosovo-palmové drevo pripravené na stavbu, bolo ošetrené akrylovým tmelom na vodnej báze, čo zabráni dehydratácii. Náter bude potrebné opakovať minimálne každých šesť mesiacov. RED Arquitectos očakáva, že Casa Numa bude mať životnosť 60 až 80 rokov a zanechá minimálnu uhlíkovú stopu.

López González povedala, že dúfa, že Casa Numa bude vzorom pre budúcu stavbu na ostrove Holbox, ktorého mangrovový ekosystém bol poškodený komerčnou výstavbou. „Casa Numa sa snaží byť príkladom, že s obyčajnou palmou je možné generovať architektúru, zamestnanosť a využitie suroviny, ktorá je dostupná pre každého,“ vysvetlila. „Dúfame, že tento stavebný systém by sa dal v regióne využiť na výstavbu komfortného, slušného, ekologického a nízkonákladového bývania,” dodala na záver.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom dome? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie