Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Kúpalisko Krasňany čaká obnova, rozšíri sa o 3 256 m2

Letné kúpalisko Krasňany v bratislavskej mestskej časti Rača čakajú zmeny. Pozrite sa s nami na to, čo všetko prinesie jeho rekonštrukcia a modernizácia.

Nutná revitalizácia

Kúpalisko Krasňany zo 60. rokov minulého storočia nie je v dobrom technickom stave a pomaly dosluhuje. Od otvorenia neprešli bazény výraznejšou rekonštrukciou, objekt bistra je momentálne nefunkčný a hovorí sa aj o potrebnom zlepšení stavu športových ihrísk. Aj z tohto dôvodu sú kúpele súčasťou Programu obnovy verejných priestorov s názvom Živé miesta.

Čo všetko v dohľadnej dobe čaká tento areál priblížila architektonická štúdia architektov ateliérov PLURAL, zerozero a Diervilla.

„Rekonštrukcia začne obnovou bazénov, kde sa zmodernizujú technológie a povrchy bazénov. Novinkou bude úplne nový koncept bazénov. Veľký plavecký bazén sa rozdelí na plavecký a menší relaxačný bazén so sedením po obvode. V blízkosti bistra, pod dohľadom rodičov a pri hlavnom vstupe do areálu, sa budú nachádzať tri kruhové detské bazény s rôznymi vodnými atrakciami. Vďaka sezónnemu nafukovaciemu prístrešku bude veľký bazén otvorený pre plavcov počas celého roka,“ približuje pre portál mib.sk Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Prvá etapa revitalizácie by podľa oficiálneho portálu MIB mala zahŕňať tiež obnovu šatní či vybudovanie časti kolonády s novým vstupom na kúpalisko. Spomínaná kolonáda je tiež označovaná za kľúčový prvok návrhu. Tvorená by mala byť železnými pergolami s popínavou zeleňou. Táto konštrukcia prepojí bistro, novovybudovaný vstup, altán na západnom konci areálu, bazény i šatne. Ukončená bude športovými ihriskami.

Rozšírenie areálu o 3 256 metrov štvorcových

Objekt bistra by mal byt revitalizovaný v rámci druhej etapy, ktorá zahŕňa tiež dobudovanie kolonády. „Aby bolo bistro dostupné aj zvonku pre obyvateľov štvrte, jeho prevádzka bude obojstranne prístupná. Patričný komfort a tieň zabezpečí zachovaná existujúca zeleň, ktorá bude ešte doplnená o novú výsadbu. V poslednej tretej etape bude areál rozšírený o pozemok v jeho zadnej časti, kam budú sústredené športové ihriská,” dodal architekt Martin Jančok z ateliéru PLURAL. 

Okrem renovácie bude kúpalisko Krasňany čakať i rozšírenie o 3 256 metrov štvorcových, ktorý je vo vlastníctve hlavného mesta a je zatiaľ nevyužívaný. Nachádzať by sa tam mali predovšetkým športové ihriská vrátane nového volejbalového ihriska. Areál tak ponúkne dve volejbalové ihriská, ako aj workoutové preliezky.

Podľa portálu Metropolitného inštitútu Bratislavy sa lepšieho prevádzkového usporiadania dočkajú aj šatne, toalety, bistro či technická miestnosť. 

„V rámci prípravy tohto projektu sa uskutočnili stretnutia s verejnosťou, kde kolegovia z participácie zisťovali súčasné fungovanie z pohľadu užívateľov a zbierali podnety, ktoré sme neskôr použili pri tvorbe architektonického zadania. Z týchto stretnutí vyplýva, že lokálnosť, rodinný a komunitný charakter sú hodnoty, ktoré ľudia oceňujú a na ktorých možno stavať do budúcnosti,“ dodal Marcel Dzurilla.

Najbližším krokom tímu architektov a autorov návrhu bude vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorá následne určí presnejší harmonogram obnovy. Predpokladá sa, že rekonštrukcia by mala začať v budúcom roku.

„Predbežný rozpočet na všetky tri etapy rekonštrukcie je vyčíslený na 3 milióny eur bez DPH. Projekt bude hradený z rozpočtu hlavného mesta a tiež z prostriedkov Správy telovýchovných a rekreačných zariadení,“ uvádza mib.sk.

Ako vnímate projekt a návrh revitalizácie kúpaliska Krasňany v bratislavskej mestskej časti Rača? Podeľte sa o váš názor v komentároch.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie