Dnes je 22.mája 2022, meniny má Júlia/Juliana

Kadernícky salón v suteréne plný pastelových farieb

Ateliér Westblom Krasse Arkitektkontor navrhol interiér pre minimalistický kadernícky salón, ktorý vychádzal z geometrických návrhov architekta Carla Scarpu a tlmených farieb plavární z 20. rokov minulého storočia.

Premena suterénu

Salón s názvom Little Factory bol navrhnutý a zrekonštruovaný miestnym architektonickým štúdiom pre kaderníčku Sofiu Geideby. Little Faktory sa nachádza v bývalej kancelárii v Štokholme vo Švédsku.

Štúdio Westblom Krasse Arkitektkontor zrekonštruovalo suterénny priestor s rozlohou 220 metrov štvorcových, ktorý má viac ako sto rokov, aby odhalil jeho pôvodné textúrované betónové steny a oceľovú konštrukciu. Keďže sa salón nachádza v podzemí, štúdio vysvetlilo, že sa muselo veľmi opatrne pracovať aj s umelým svetlom.

Podľa slov štúdia je dizajn Little Factory minimalistický a efektívny. „Našim cieľom bolo upratať bývalú kanceláriu a vytvoriť jeden veľký otvorený priestor, aby sa jeho štyri stĺpy opäť stali hrdinami hlavnej miestnosti,“ povedal pre portál dezeen.com spoluzakladateľ štúdia Jesper Westblom. Podľa jeho slov bolo tiež cieľom veci skôr redukovať ako pridávať.

Geometrické tvary

V súlade s týmto prístupom firma vymaľovala steny salónu v jemnom, svetložltom odtieni, ktorý má rozjasniť prostredie v suteréne a zachovať, ale zjemniť industriálny nádych priestoru.

Po celom salóne sú inštalované kruhy a štvorce v podobe zrkadiel a nábytku. Podľa ateliéru ich inšpirovali geometrické tvary v návrhoch talianskeho architekta Scarpu. Štúdio rovnako čerpalo aj zo Scarpovho použitia kontrastných farieb.

Voľne stojace kadernícke stanice sú usporiadané v strede hlavného štúdia salónu. Sú vybavené hrubými bočnými stolíkmi v tvare znamienka plus, ako aj okrúhlymi zrkadlami namontovanými na oceľových trubkách s práškovým nástrekom. Na jednej strane hlavného priestoru sú čierne kožené stoličky umiestnené oproti stolu, ktorý lemuje betónovú stenu, nad ktorou sú umiestnené zdobené kruhové zrkadlá a štvorcové police.

Jemná farebná paleta

Umývacia stanica sa nachádza na druhej strane miestnosti, ktorá je od zvyšku priestoru jemne oddelená perforovanou kovovou zástenou, ktorá odzrkadľuje už použitý pluskový tvar. „Zákazník a kaderník predstavujú každý jeden štvorec na oboch stranách, čo vedie k tvaru plus,” vysvetlil pre spomínaný portál Jesper Westblom.

Farebné laboratórium, VIP zóna a súkromné kancelárske priestory sa nachádzajú za presklenými dvojitými dverami na mieru, zatiaľ čo vstupné schodisko je osvetlené pavučinovými neónovými svetlami od dizajnérky Josefin Eklund.

Medzi na mieru šité prvky salónu patrí aj zrkadlo s modrým rámom od Gustafa Westmana, dizajn, ktorý švédsky umelec vytvoril na mieru špeciálne pre tento projekt. Všetky interiéry Little Faktory sú vytvorené v tlmenej kombinácii základných farieb červenej, žltej a modrej, čo je podľa Westbloma ódou na slogan salónu, „the colourful kind“.

“Pozreli sme sa na niektoré, inšpiratívne obrázky, ktoré udávajú tón projektu. Na jednej snímke boli najmä verejné kúpele z 20. rokov 20. storočia s krásnymi obkladmi krémovej farby, oranžovými a červenými detailmi a, samozrejme, modrým bazénom. To nakoniec tvorilo našu hlavnú farebnú schému,” dodal na záver autor.

Ako na vás pôsobí tento interiér? Napíšte nám do komentára pod článkom váš názor a pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie