Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Vietnamské štúdio vytvorilo budovu zo 42 000 kusov bambusu

Na vytvorenie tejto budovy použilo vietnamské štúdio Vo Trong Nghia Architects celkom 42 000 kusov bambusu. Pozrite sa s nami na vstupnú budovu rezortu Grand World Phu Quoc.

Unikátna bambusová štruktúra

Grand World Phu Quoc je súčasťou Phu Quoc United Center, rekreačného a zábavného komplexu, ktorý na ostrove Phu Quoc zaberá viac ako 1000 hektárov. Jeho návštevníkov víta práve budova od štúdia Vo Trong Nghia Architects.

Spoločnosť Vo Trong Nghia Architects bola poverená navrhnutím štruktúry, ktorá stelesňuje vietnamskú kultúru a poskytuje odvážny symbol pri vchode do rozsiahleho areálu. Uvítacie centrum má hrubú podlahovú plochu 1 460 metrov štvorcových a je vyrobené z bambusu stavebnými metódami, ktoré štúdio zdokonaľovalo mnoho rokov.

Štúdio tvrdilo, že projekt, ktorý využíva laná a bambusové kolíky na spojenie stebiel, bol komplikovanejší ako jeho predchádzajúce bambusové budovy kvôli použitým hybridným konštrukčným systémom. “Systém spojov je náročný, pretože sme použili veľa konštrukčných systémov a detaily ich vzájomného stretávania sú náročné,” uviedlo podľa portálu dezeen.com štúdio.

Stelesnenie vietnamskej kultúry

Hustá štruktúra pozostáva zo série oblúkov, kupol a mriežok s vnútornou dutinou vytesanou do foriem lotosu.

Vedeli ste, že? Vytesané vnútorné dutiny predstavujú tradičné symboly, ktoré reagujú na požiadavku klienta, aby budova stelesňovala vietnamskú kultúru.

Bambusová konštrukcia vytvára vnútorné priestory, ktoré pôsobia otvorene, a to vďaka mriežkovej štruktúre, cez ktorú preniká svetlo.

Zakladateľ štúdia Vo Trong Nghia pre spomínaný portál označil bambus za zelenú oceľ 21. storočia. Rovnako dodal, že tento materiál, ktorý je v jeho rodnom Vietname dostupný, je obzvlášť vhodný na vytváranie otvorených alebo polovonkajších priestorov.

Nghia založil svoju architektonickú prax v roku 2006. Predchádzajúce bambusové projekty dokončené štúdiom zahŕňajú reštauráciu s klenutou strechou na umelom jazere a sériu plážových chatiek so slamenými strechami, ktoré tvoria súčasť rezortu na malom ostrove. Okrem práce s bambusom je štúdio známe aj skúmaním rôznych nízkoenergetických architektonických riešení a začleňovaním rastlín do mnohých svojich projektov.

Ako tento unikátny projekt pôsobí na vás? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie