Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Taburetka vyrobená z recyklovaného papiera: Sedenie i konferenčný stolík v jednom

Londýnske štúdio EBBA Architects predstavilo stoličku vyrobenú z recyklovaného papieru, ktorú možno použiť samostatne, alebo v páre na vytvorenie konferenčného stolíka. Pozrite sa s nami na produkt, ktorým štúdio rozšírili svoju tvorbu o dizajn nábytku.

Mnoho možností využitia

Taburetka s názvom Plod pozostáva zo štyroch plochých prvkov. Tvorí ju sedadlo a tri nohy. Všetky tieto časti sú vyrobené výlučne z jedného materiálu nazývaného Richlite. Tento kompozitný materiál z recyklovaného papiera sa bežne používa na výrobu obkladov, pracovných dosiek a skateových rámp.

„Sme veľmi nadšení, že sa môžeme podeliť o novinky o uvedení Plod, novej hravej stoličky, ktorá spája nápady na konštrukciu, materiál a montáž. Jednoduchosť jej foriem a výroby ponúka mnoho možností využitia, vrátane funkčného sedacieho dielu alebo ako kombinovaného aranžmánu na vytvorenie príručného či konferenčného stolíka,“ uviedlo štúdio v príspevku na sociálnej sieti Instagram.

EBBA Architects tiež dodalo, že stolička môže byť dodaná v zmontovanom stave, ale aj ako jednotlivé diely, čo môže ušetriť náklady na prepravu.

Podceňovaný materiál

Taburetka Plod je vyrobená zo 100% recyklovaného papiera a má bohatú textúru na strakatom, no dokonale hladkom povrchu. Podľa Benniho Allana, spoluzakladateľa EBBA Architects nejde o materiál, ktorý by sa pri výrobe nábytku používal často a nábytkársky priemysel ho dlho podceňoval. „Predtým sa používal predovšetkým na povrchy v kuchyniach a stolárstve, ale dokázali sme získať panely na mieru, ktoré sú dostatočne hrubé na to, aby vytvorili jedinečné geometrie stoličky,“ dodal pre portál dezeen.com.

Na spomínanej sociálnej sieti štúdio tiež uvádza, že sa zaujíma o to, akým spôsobom sa materiály spájajú, či už ide o dizajn budovy alebo kusy nábytku. „Chceme vyrábať predmety, ktoré môžu predstavovať spôsob výroby, ktorý oslavuje montáž, no zároveň poskytuje užívateľovi autonómiu,“ dodáva EBBA Architects.

Materiál sa vyrába namáčaním dĺžok recyklovaného papiera do živice a ich ukladaním na seba v striedavých smeroch. Tieto vrstvy sa potom spoja pomocou tepla a tlaku, čím sa vytvorí odolný materiál.

Jednoduchosť dizajnu i montáže

„Najzaujímavejším aspektom materiálu je spôsob, akým povrch zobrazuje patinu a vzhľad papiera,“ hovorí Allan.

Vedeli ste, že? Výsledný materiál je možné frézovať a spájať podobne ako bežné tvrdé drevo.

Pri stoličke Plod architekti EBBA skombinovali moderné a tradičné výrobné techniky. Podľa spoluzakladateľa štúdia je konštrukcia zámerne navrhnutá tak, aby bola čo najjednoduchšia so systémom opakovaných spojov. To následne umožňuje spomínanú prepravu taburetky v kompletne zmontovanom stave alebo rozloženú na jednotlivé časti.

Plod je možné zostaviť tromi pohybmi pomocou troch identických spojov, ktoré spájajú sedadlo s nohami a zároveň poskytujú vizuálny detail na povrchu stoličky. Sedadlo je zaoblené, ale má aj jednu rovnú hranu, vďaka čomu môže byť v jednej rovine s ďalšou stoličkou Plod a vytvoriť tak väčší konferenčný stolík.

Ako by ste taburetku Plod využili u vás doma vy? Napíšte nám, či by vo vašom interiéri našla uplatnenie ako stolička alebo ako konferenčný stolík.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie