Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Petra Holubová: Vrátiť starý kus nábytku opäť do interiéru je sloboda

Petra Holubová, ktorá stojí za blogom Bydlíme v sadu, sa okrem zveľaďovania vysnívaného bývania v objatí prírody venuje aj renovácii nábytku. Starým kúskom, ktoré by za iných okolností skončili zabudnuté, vdychuje nový život. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako sa k tejto kreatívnej činnosti dostala, aké techniky používa a na čom pracuje v súčasnosti.

Štetec je môj nerozlučný kamarát

 „Vlastne to tak nejak vyplynulo samo. Design ma bavil už na škole a keď sa nám narodil prvý syn, potrebovala som sa istým spôsobom realizovať a odreagovať,“ vysvetľuje na úvod Petra, ktorá spolu s manželom zastavili učiacu vežu. „Od tej doby je štetec môj nerozlučný kamarát,“ dodáva. 

Veľa kúskov vytvorila práve do interiéru ich domčeka, ktorý leží priamo uprostred ovocného sadu na juhu Moravy. „Viac času na renováciu a rast v tejto oblasti som však mala až pri plánovaní nášho domova, ktorý je zariadení vo vidieckom štýle,“ hovorí Petra, ktorá pomocou sociálnych sietí a blogu inšpiruje na ceste k vysnívanému domovu aj ostatných. 

Najradšej mám ošarpaný vzhľad patiny

Vráťme sa ale k renovácii. Z nespočetného množstva techník a možností na úpravu nábytku jej najviac učarovali kriedové farby, s ktorými pracuje najradšej. „Najradšej mám ošarpaný vzhľad pomocou patiny, ale aj štruktúrovaný povrch a špeciálne efekty ako také,“ prezradila Petra a dodala, že neustále hľadá a skúša aj nové varianty úpravy nábytku. 

Príprava a farbenie je len čerešničkou na torte

A koľko trvá redizajn nábytku? Niekedy to môže byť aj tri týždne. „Stáva sa, že mám hneď jasnú predstavu, ako by mal daný kúsok vyzerať. Inokedy sa naň dívam aj niekoľko dní a premýšľam, aké farby a techniku použijem. Príprava a farbenie je už len čerešničkou na torte. Kriedové farby schnú veľmi rýchlo a menšia komoda sa dá premeniť pokojne aj za jediný deň,“ vysvetľuje autorka. 

Medzi jej zákazníkmi majú prevahu ženy s podobným vkusom ako má Petra. „Mám skôr stále zákazníčky, ktoré sa vracajú. Chcú zrenovovať niečo, čo majú doma a je im ľúto to vyhodiť. Zároveň sa do renovácie nechcú púšťať sami. Stáva sa, že si na internetovom bazári niečo objednajú priamo ku mne. Na finálnom vzhľade sa tak dohodneme cez mail alebo Instagram.“

Na Slovensku ste odvážnejší 

Najčastejšou požiadavkou, s ktorou sa pri svojej práci stretáva, je vzhľad bielej patiny. „To ma celkom mrzí. Rada experimentujem a páči sa mi napríklad anglický štýl nábytku či použitie farebných transferov i pozlátenia. Zdá sa mi, že u vás na Slovensku ste v tomto smere viac odvážnejší. Kriedové farby u vás pozná a používa viac ľudí,“ hovorí Petra, ktorá momentálne pracuje na tvorbe video kurzu o redizajne nábytku.

Nebojte sa a skúste to!

Vziať štetec do ruky a vrátiť starší kus nábytku späť do interiéru je niečo, čo jej dodáva obrovskú slobodu, no zároveň je to podľa nej aj trošku hazard. Človek nikdy nevie, ako presne bude vyzerať výsledok. Domácim kutilom chce ale odkázať jedno – Nebojte sa a skúste to! „Možno sa vám prvý kúsok nepodarí, ale svet sa nezrúti. Môžete ho predsa prerobiť znova. Možno zistíte, že vás tvorenie bavilo a odpustíte si aj nejakú tú chybičku a budete mať radosť zo svojho diela. Mne sa na začiatku každý smial a moja práca bola tŕňom v oku nejedného remeselníka. Teraz pomáham ostatným objaviť vlastnú kreativitu, a to ma neskutočne naplňuje,“ uzatvára Petra Holubová.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 9x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie