Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

V botanickej záhrade v Brooklyne nájdete vtáčie búdky od svetových dizajnérov

Umelci, architekti a dizajnéri vytvorili dokopy 33 vtáčích búdok, ktoré sú súčasťou inštalácie For the Birds v The Brooklyn Botanic Garden.

Unikátne spojenie

Jednotlivci a štúdiá vytvorili vtáčie búdky, ktoré majú byť vystavené v parku v Brooklynskej botanickej záhrade. Do projektu bolo zapojených celkovo 33 rôznych štúdií z rôznych prostredí, aby navrhli vtáčie búdky, ktoré reagujú na špecifické zvyky vtákov v kontexte poklesu ich populácie v dôsledku klimatických zmien.

“Klimatické zmeny a súvisiace ničenie biotopov viedli k 30-percentnému poklesu počtu vtákov v Severnej Amerike,” uviedol podľa portálu dezeen.com Adrian Benepe, generálny riaditeľ Brooklyn Botanic Garden s odvolaním sa na štúdiu National Audobon Society.

Architektonické štúdio SO-IL využilo príležitosť predviesť technologické know-how a vytvorilo hlinenú vtáčiu búdku, ktorá pripomína mrakodrap s názvom Palace for the Eastern Bluebird.

„Palace for the Eastern Bluebird, inšpirovaný zložitým a náhodným spôsobom, akým si vtáky pletú svoje hniezda, bol skonštruovaný z 3D tlačenej hliny a vytváral textúry evokujúce tkané štruktúry spolu s malou hniezdnou dutinou. Dizajnéri majú záujem vidieť, ako budú vtáky, najmä Salašník modrochrbtý, interakovať s materiálom a dúfajú, že ich prilákajú jeho zemité tóny,“ vysvetlilo štúdio v príspevku na sociálne sieti Instagram.

Každá búdka je unikátom

Dizajnér Shun Kinoshita a architektonické štúdio Charlap Hyman & Herrero sa spojili, aby vytvorili sochárske dielo vyrobené z dusičňanu, živice, plastu a papiera. Táto unikátna búdka sa trblieta na zeleno, splýva s lístím a zároveň z neho mierne vyčnieva. „Dúfame, že návštevníci záhrady budú mať pocit, akoby sa stretli so zjavením,“ uvádzajú na sociálnej sieti autori.

Dizajnérske štúdio Chen Chen a Kai Williams zase vytvorili plávajúcu platformu pre volavky vyrobenú z recyklovaných plastových nádob s vlajúcimi vlajkami, ktoré sú umiestnené na jazierku v japonskom štýle.  

Umelec Viktor Timofeev zhotovil zmenšený model obytných blokov zo sovietskej éry v lotyšskej Rige, ktoré videl, keď tam vyrastal ako dieťa.

Ktorá búdka zaujala najviac vás? Napíšte nám váš názor do komentárov a pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie