Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Unikátny skleník v západnom Sussexe inšpirovaný viktoriánskymi teráriami

Viktoriánske teráriá inšpirovali dizajn Glasshouse, sochárskeho a kinetického skleníka, ktorý navrhlo štúdio Thomasa Heatherwicka.

Unikátny objekt

Zimná záhrada v západnom Sussexe bola postavená pre charitatívnu organizáciu National Trust a má pyramídový 10-stranný tvar, ktorý odhaľuje rôzne subtropické stromy a kríky.

Vytvorilo ho londýnske štúdio Heatherwick Studio ako ústredný bod pre záhradu Silk Route Garden, nový vonkajší priestor v záhradách Woolbeding Gardens National Trust.

“Prechádzate touto očarujúco krásnou záhradou a objavíte objekt, ktorý začína ako drahokam a končí ako koruna, keď sa skleník pomaly rozvinie,“ povedal podľa portálu dezeen.com Thomas Heatherwick, zakladateľ štúdia.

Silk Route Garden, ktorá obklopuje skleník, bola navrhnutá tak, aby predstavovala Hodvábnu cestu a jej vplyv na britské záhradníctvo. Aj preto sa tu nachádzajú rastlinné druhy zavlečené do Británie, vzácneho stromu Aralia Vietnamensis, zmesi papradí, magnólií a banánov.

Inšpirovaný teráriami

Skleník vyvinulo Heatherwick Studio v spolupráci s The Woolbeding Charity a National Trust. Celá štruktúra sa skladá z desiatich oceľových komponentov, ktoré podopierajú šikmé sklenené tabule a boli navrhnuté tak, aby pripomínali kalichy na kvetoch, ktoré poskytujú ochranu pukom kvetov.

Podľa štúdia jeho dizajn odkazuje na okrasné viktoriánske terária, typ uzatvárateľnej nádoby vyrobenej zo skla a naplnenej zeminou a rastlinami. Počas teplých dní sa kalichy skleníka otvárajú a vytvárajú priestor s rozlohou 141 metrov štvorcových v tvare koruny. Pri otváraní je využívaný hydraulický mechanizmus vyvinutý so stavebnými inžiniermi Eckersley O’Callaghan.

Proces otvárania, ktorý trvá štyri minúty, je navrhnutý tak, aby vystavil subtropické rastliny slnečnému žiareniu a vetraniu. V chladnejšom počasí zostáva konštrukcia uzavretá. Sochu obklopuje kľukatá cesta, ktorá je lemovaná 300 druhmi rastlín z dvanástich rôznych oblastí Hodvábnej cesty.

Ako na vás pôsobí tento unikátny projekt? Napíšte nám do komentára váš názor.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie