Dnes je 18.augusta 2022, meniny má Elena/Helena

Okolie katedrály Notre-Dame čaká renovácia: Pribudne aj návštevnícke centrum

Pod námestím s výhľadom na katedrálu Notre-Dame v Paríži má vzniknúť návštevnícke centrum, ktoré by ústilo do rieky Seina. Za návrhom stojí štúdio krajinnej architektúry Bureau Bas Smets.

Skrášlenie okolia Notre-Dame

Generálnu opravu vedie belgické štúdio Bureau Bas Smets s urbanistami zo štúdia GRAU a štúdiom historickej architektúry Neufville-Gayet.

Návrh obnovy námestia odhalila parížska starostka Anne Hidalgová. Projekt štúdia Bureau Bas Smets je víťazným príspevkom súťaže, ktorá bola vyhlásená v čase prebiehajúcej obnovy ikonickej katedrály Notre-Dame, ktorú v roku 2019 zničil požiar.

Starostka Paríža vyzdvihla v príspevku na sociálnej sieti Instagram prístup projektu k rieke Seine a prírode. „Seina a príroda majú v projekte tímu Bureau Bas Smets, ktorý vybrala porota, hlavné miesto,“ uviedla Anne Hidalgová.

„Chceme, aby sa tam milovníci Paríža opäť chceli prechádzať, dať im príležitosť obdivovať Notre-Dame z nových uhlov pohľadu, skrášliť ulice a priestory, ktoré ju obklopujú,“ dodala.

Vedeli ste, že? S prácami by sa malo začať v roku 2025, krátko po dokončení rekonštrukcie samotnej katedrály Notre-Dame.

Zelený Paríž

V rámci projektu tím vydláždi oblasť kameňmi, ktoré budú narezané na rovnakú veľkosť ako dlažba vo vnútri katedrály. Zavedený bude aj pozemný chladiaci systém, ktorý bude určený na to, aby voda v lete stekala cez tieto kamene a pomohla znížiť teplotu miesta.

Dodatočné chladenie a tienenie bude zabezpečené výsadbou nových stromov. Tie budú umiestnené za existujúcimi stromami na mieste, aby sa zachovali výhľady na katedrálu.

Mestská zeleň je v súčasnosti v centre pozornosti mesta Paríž v rámci mnohých iných projektov. To zahŕňa plány na premenu ikonickej triedy Champs-Élysées v Paríži na verejný priestor vhodný pre chodcov a návrh štyroch „mestských lesov“ na historických miestach v meste v snahe zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Návštevnícke centrum

Kľúčovým prvkom schémy Bureau Bas Smets je vytvorenie návštevníckeho centra na opustenom parkovisku, ktoré bolo postavené v 70. rokoch 20. storočia pod hlavným námestím.

Centrum bude prístupné dvoma veľkými schodiskami a bude obsahovať recepciu a prístup do veľkej krypty, ktorá bola v 80. rokoch minulého storočia premenená na ukážku rôznych miestnych archeologických objavov.

S výškou štyri metre a dĺžkou 60 metrov má tento priestor slúžiť aj ako interiérová promenáda, ktorá ústi na brehy rieky Seiny. Vo vnútri budú existujúce betónové stĺpy opieskované, aby pripomínali kamene na fasáde katedrály a námestí nad nimi.

Aký je váš názor na víťazný projekt štúdia krajinnej architektúry Bureau Bas Smets? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom.

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 5x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie

Warning: Constant WP_USE_THEMES already defined in /data/0/7/077898fe-a9e2-4dcf-9ec0-14e7b02511e6/beevam.sk/web/index.php on line 14