Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Dizajnéri menia vyhodené elektrické kolobežky na nábytok

Dizajnérsky kolektív Andra Formen vytvoril kolekciu lámp, stoličiek a váz E-metabolism vyrobených z elektrických kolobežiek vylovených z kanálov vo švédskom Malmö.

Pomoc životnému prostrediu

Unikátna kolekcia bola predstavená na Dňoch dizajnu južného Švédska. Cieľom projektu bolo upozornenie na problém vyhadzovania elektrických kolobežiek v kanáloch Malmö, tretieho najväčšieho švédskeho mesta.

„Týmto projektom chceme vyzvať našich súčasníkov, aby sa pozreli na zhoršovanie životného prostredia a videli, ako môžu byť dnešné materiály zajtrajšími zdrojmi. Ako náš vplyv na naše životné prostredie na geologickej úrovni prežije dlho po našej smrti a ako sa materiály vracajú na zem. Ešte dlho po tom, čo prestane fungovať GPS vysielač a mobilné pokrytie, elektrické kolobežky zostávajú tam, kde boli ponechané na neprístupných miestach alebo na dne kanála, pripravené na to, že ich niekto nájde a dá im opäť miesto v našej dobe,“ uvádza štúdio na oficiálnej stránke andraformen.se.

Za dizajnom kolekcie stojí štvorica dizajnérov Christian Svensson, Jinbei Zheng, Peder Nilsson a Oskar Olsson.

Lampy, vázy i stoličky

Vedeli ste, že? Autori z Andra Formen spolupracujú s potápačskou organizáciou Leva Livet, ktorá loví kolobežky z kanála a dokáže ich nazbierať až 12 za deň.

Dizajnéri následne odoberajú diely kolobežiek, ktoré pochádzajú od množstva rôznych spoločností, ako sú Voi a Bolt. Keď sa rozhodnú, ktoré časti chcú použiť, štúdio jednotlivé kusy spojí dohromady, prípadne pridá spojovacie časti vytlačené 3D.

Štúdio premieňa elektrické kolobežky na produkty ako stolové lampy, malý gril, vázy a dokonca aj stoličky. Každý dizajnér vytvoril produkty, ktoré súviseli s typom dizajnu, ktorému sa zvyčajne venujú. Cieľom autorov tiež je, aby bolo na produktoch okamžite rozpoznateľné, že pochádzajú zo starých e-kolobežiek.

Čo sa ale deje s časťami, ktoré štúdio nevyužije? Tieto časti odváža do recyklačného strediska, kde ich možno vytriediť do elektronického odpadu.

Chceli by ste mať podobný kúsok aj u vás doma? Napíšte nám do komentára, aký produkt by ste využili najviac.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie