Dnes je 27.novembra 2022, meniny má Milan

V blízkosti Hadriánovho valu vyrástla odvážna farebná inštalácia

Umelkyňa Morag Myerscough odhalila farebnú reinterpretáciu pôvodnej vrátnice v Housesteads Roman Fort v blízkosti Hadriánovho múru v severnom Anglicku.

Odvážna inštalácia v starobylej krajine

Pavilón s názvom The Future Belongs To What Was As Much As What Is, stojí na mieste pôvodnej severnej vrátnice pri pevnosti, ktorá pochádza z roku 122 nášho letopočtu.

Vedeli ste, že? Stavba vysoká 8,5 metra a široká 12,5 metra kopíruje veľkosť pôvodnej rímskej vrátnice.

Celý pavilón bol vytvorený pri príležitosti 1900 rokov od začiatku výstavby Hadriánovho valu, opevnenia, ktoré označovalo severnú hranicu Rímskej ríše. Reinterpretáciu pôvodnej vrátnice si objednala spoločnosť English Heritage.

„Hadriánov múr je jednou z najznámejších pamiatok Anglicka a pri príležitosti jeho výročia sme chceli nájsť zmysluplný spôsob, ako preniesť ľudí z roku 2022 späť do roku 122 nášho letopočtu,“ povedala podľa portálu dezeen.com generálna riaditeľka English Heritage Kate Mavor. “Dúfame, že umiestnenie takejto odvážnej súčasnej umeleckej inštalácie do tejto starobylej krajiny nielen, že zaujme predstavivosť ľudí, ale možno aj spochybní ich predstavy o tom, na čo stena slúžila,” dodala.

Inšpiráciu hľadal v artefaktoch

Celá inštalácia bola postavená z rámu lešenia a pokrytá pestrofarebnými panelmi navrhnutými Myerscoughom. Návštevníci budú mať možnosť vyliezť na štruktúru, aby videli výhľad na celú lokalitu.

Panely, ktoré boli navrhnuté tak, aby kontrastovali s okolitou krajinou, boli inšpirované artefaktami nájdenými na mieste. Všetky sú tiež vystavené v múzeu Chester Roman Fort v Northumberlande.

“V momente, keď som uvidel Housesteads a začal som sa prechádzať po pevnosti, mal som ohromujúci pocit, že tam chcem urobiť inštaláciu,” povedala podľa spomínaného portálu Myerscough. “Stál som vo zvyškoch severnej vrátnice a pozeral som sa na divočinu, ktorá vyzerala byť nezmenená od rímskych čias a hneď som vedel, že to je to miesto,” doplnila autorka.

Na tvorbe inštalácie sa podieľali aj ľudia z miestnej komunity, ktorí pomaľovali niektoré panely. „Pre mňa a pre English Heritage bolo také dôležité, že táto práca bola v spolupráci s miestnou komunitou a že sa týkala ľudí, pre ktorých je určená,“ dodala na záver Myerscough.

Čo si o tejto odvážnej inštalácii myslíte vy? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 5x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie