Dnes je 04.oktobra 2022, meniny má František

Unikátny interiér reštaurácie s Michelinskou hviezdou vo Švédsku

Dánske štúdio Norm Architects dokončilo Äng, reštauráciu ocenenú Michelinskou hviezdou vo Švédsku pripomínajúcu skleník.

Zmyslový zážitok

Reštaurácia sa nachádza uprostred lúky v Ästad Vingård, jednej z najväčších švédskych viníc. Hlavnou súčasťou reštaurácie je presklená budova s oceľovou konštrukciou. Jej dizajn pripomína skleník s oceľovou konštrukciou vo vnútri a hladkým exteriérom, ktorý odráža okolie lúky.

Hostia vstupujú do interiéru po kamennej ceste, ktorá pokračuje i vo vnútri reštaurácie. Pri vchode prechádzajú hostia okolo otvorenej kuchyne s kamenným pultom a umeleckými dielami.

Interiér je ďalej navrhnutý tak, aby v návštevníkoch evokoval pocit, že sedia uprostred poľa a nad hlavou majú jasnú oblohu. „S inšpiráciou v nedotknutej severskej prírode obklopujúcej priestory Äng a japonským cítením v oblasti estetiky dizajnu a remeselného spracovania, poskytuje interiér holistický, zmyslový zážitok,“ povedal podľa portálu dezeen.com Frederik Werner, partner Norm Architects.

Interiéry sú zariadené dubovým nábytkom japonskej značky Karimoku, ktorej je Werner kreatívnym riaditeľom a drevenými a kamennými sochami od nórskeho umelca Andersa Pfeffera Gjengedala.

Vedeli ste, že? K nábytku patrí salónikový stôl, ktorý bol navrhnutý výhradne pre reštauráciu a vyrobený z masívneho dubu.

Harmonické prostredie

reštaurácii sú vystavené sú aj umelecké diela dánskej dizajnérky Sara Martinsen vyrobené z materiálov nájdených v lese. Štúdio Norm Architects uvidelo, že jeho cieľom bolo starostlivo vyvážiť každý prvok dizajnu od architektúry po dizajn, osvetlenie, chuť, vôňu a zvuk.

„Základná ambícia reštaurácie Restaurang Äng ocenenej Michelinskou hviezdou je v mnohých smeroch v súlade s filozofiou dizajnu Norm Architects dosiahnuť jemnú rovnováhu medzi všetkými zmyslovými zážitkami, ktoré tvoria priestor na vytvorenie harmonického prostredia, kde sa všetky prvky navzájom podporujú,“ vysvetlil podľa spomínaného portálu Peter Eland, partner Norm Architects.

Súčasťou interiéru sú aj diskrétne akustické steny vyrobené z plátna, ktoré pripomínajú štúdio jutové vrecia používané na skladovanie obilia.

Okrem hlavných priestorov reštaurácie má Äng aj skrytý výťah, ktorý hostí prepraví do podzemia do vínnej pivnice v štýle katakomby s tmavým salónikom v strede.

Ako táto unikátna reštaurácia pôsobí na vás? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 0x
  • 3x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie