Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ako by vyzeral váš domov na Marse? Diskusiu rozvíril projekt Building a Martian House

Britské štúdiá Hugh Broughton Architects a Pearce+ spolupracovali s umelcami Ellou Good a Nicki Kent na vytvorení nafukovacej budovy, ktorá skúmala, ako by ľudia žili na Marse.

Ako by sme chceli žiť v budúcnosti?

Štruktúra pod, ktorá sa nachádza vedľa múzea M Shed v centre Bristolu vo Veľkej Británii, bola vytvorená ako súčasť umeleckého projektu Building a Martian House a bude stáť v prístave počas piatich mesiacov.

Budova navrhnutá umelkyňami ako súčasť rezidencie v miestnej umeleckej organizácii Watershed, je navrhnutá ako prototyp prístrešku pre dvoch astronautov. Ide o vyvrcholenie sedemročného projektu, ktorého cieľom je predstaviť si, ako by ľudia žili na Marse a čo si z toho môžeme vziať do každodenného života.

„Projekt využíva scenár presunu na Mars ako priestor na zamyslenie sa nad našimi životmi tu na Zemi. Pýta sa, ako žijeme teraz a ako by sme chceli žiť v budúcnosti,“ povedali autorky pre portál dezeen.com. Dvojica tiež dúfa, že sa Martian House stane miestom pre podnetné rozhovory o budúcnosti. “O budúcnosti nie je rozhodnuté a všetci sa môžeme podieľať na premýšľaní o tom, ako by sme chceli, aby vyzerala,“ dodali.

Spolupráca s odborníkmi

Samotná realizácia prebiehala podľa spomínaného portálu v spolupráci s Pearce+ a Hugh Broughton Architects, ktorí do projektu priniesli svoje skúsenosti s navrhovaním antarktických výskumných centier.

Martian House pozostáva zo zlatej nafukovacej konštrukcie, ktorá by na Marse tvorila nadzemnú časť domu umiestnenú na vrchu prepravného kontajnera, ktorý predstavuje podzemné priestory.

Ak by bola postavená na Marse, nafukovacia časť konštrukcie by obsahovala obytné priestory a hydroponickú pestovateľskú miestnosť. Priestory na spanie a toalety by boli umiestnené pod zemou. Každý z modulov by bol prepojený s inými modulmi a tvorili by komunitu.

V rámci projektu sa tím zameral na skúsenosti zo života na Marse, ako aj na skutočné environmentálne podmienky planéty. „Ide o podporu diskusie. Aké veci by si si tam chcel vziať? Aký druh dekoratívneho dizajnu by si vymyslel, keby toto bol tvoj domov?“ vysvetlil Hugh Broughton zakladateľ Hugh Broughton Architects.

Na určenie konečnej podoby Martian House tím konzultoval s mnohými odborníkmi. „Spolupracovali sme s vesmírnymi vedcami z Univerzity v Bristole, ktorí nás vzdelávali o prostredí, ktoré existuje na Marse, o uskutočniteľnosti umiestnenia ubytovania pod zemou a nad zemou, o tom, čo musíte urobiť z hľadiska ochrany pred kozmickým a slnečným žiarením, a tiež aké úrovne izolácie potrebujete pre nízke teploty,“ dodal na záver Broughton.

Ako by ste si domov v takýchto podmienkach zariadili vy? Napíšte nám do komentára, čo by v ňom nesmelo chýbať.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie