Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Oxford street zaplavili farebné vlajky: Upozorniť majú na klimatickú krízu

Britská umelkyňa Morag Myerscough vytvorila inštaláciu 105 vlajok pre kampaň Clean Power, ktorej cieľom je podporiť konverzáciu o obnoviteľnej energii.

Nie je to branding, je to aktivizmus

Vlajky po celej dĺžke Oxford Street v Londýne obsahujú tučné písmená vytvárajúce odkaz „Čas na čistú energiu“ a zdôrazňujúce obnoviteľné zdroje energie ako slnko, more a vzduch.

“Pripadalo mi naozaj dôležité, aby sa energia stala pozitívnou vecou, pretože momentálne je naozaj negatívna, povedala pre portál dezeen.com autorka. “Obnoviteľné zdroje sú pozitívne, je to budúcnosť a chceme, aby sa s tým ľudia spájali,“ dodala.

Cieľom inštalácie bolo vytvorenie silného pozitívneho posolstva, ktoré by bolo jednoduché a zrozumiteľné. „Myslím si, že umenie je cestou k porozumeniu a prepojeniu ľudí. Nie je to branding, je to aktivizmus,“ vysvetlila.

Celosvetové turné

Vedeli ste, že? Štyri metre dlhé farebné vlajky sú vyrobené z recyklovaného plastu z mora. Inštalácia je zároveň prvým prípadom, kedy vlajky na Oxford Street navrhol umelec a po prvýkrát propagujú environmentálne otázky. “Je také úžasné vidieť najrušnejšiu európsku ulicu plnú farieb a nádejí,” povedala Myerscough.

Farby vlajok ako oranžová, zelená alebo modrá majú podľa autorky predstavovať slnko, more a vzduch, ktoré podľa nej potrebujeme, aby sme sa dostali do obnoviteľnej budúcnosti.

Inštalácia Clean Power zostane na Oxford Street štyri týždne. Následne bude premiestnená na inú lokáciu v rámci svetového turné. Vystavená by mala byť napríklad v Japonsku, USA, Taliansku, Austrálii a na Novom Zélande. Na záver Morag Myerscough dúfa, že jej dielo vyvolá dialóg.

Morag Myerscough stojí aj za projektom odvážnej inštalácie v blízkosti Hadriánovho valu, o ktorom sme vás na našom webe už informovali. Pre viac zaujímavostí zo sveta dizajnu a architektúry nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie