Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Inštalácia poľskej umelkyne v Liverpoole upozorňuje na stúpajúcu hladinu oceánov

Poľská umelkyňa Alicja Biała dala vo svojej práci fyzickú podobu environmentálnym údajom, ktoré vizualizujú vplyv klimatických zmien na britský Liverpool.

Stúpajúca hladina mora

Tri sochy, ktoré boli postavené na mestskom nábreží, sú súčasťou série Biała’s Totemy, ktorá sa začala inštaláciou pod vežou Bałtyk MVRDV v Poznani v Poľsku. Tieto pestrofarebné sochy v štýle stavebných blokov vždy predstavujú údaje o rôznych príčinách a účinkoch klimatických zmien, prispôsobené miestu, v ktorom sú umiestnené.  

Merseyside Totemy sústreďujú pozornosť predovšetkým na stúpajúcu hladinu mora. Použité údaje znázorňujú, ako by mohla vyzerať miestna oblasť v roku 2080, ak sa ľadovce budú naďalej topiť a hladiny morí budú naďalej stúpať takou rýchlosťou ako v súčasnosti.

„Tieto predpovede stúpajúcej hladiny morí sú založené na rýchlosti klimatických zmien vzhľadom na súčasné emisie, ale táto miera by sa mohla znížiť alebo, čo je pravdepodobnejšie, zvýšiť. Deti v regióne budú v roku 2080 približne v dôchodkovom veku, čo znamená, že tieto účinky zmeny klímy zažijú počas svojho života,“ uvádza stránka totemy.org.

Každý z troch oceľových totemov je venovaný oblasti Merseyside, konkrétne Liverpoolu, Formby a Birkenheadu. Hrdzavé časti sôch predstavujú percento pôdy v pomere k plnej výške sochy, ktorá bude v záplavovej zóne za menej ako 60 rokov. V prípade totemu Formby so zeleným vrchom, prevažne zhrdzaveným, je táto časť 82 percent.

Podnietenie konverzácie

Živo namaľované horné časti totemov predstavujú množstvo pôdy, ktorá by zostala nad záplavovou zónou. Každý totem je tiež zakončený vlajkami ukazujúcimi na tri oblasti Merseyside ohrozené stúpajúcou hladinou mora, Liverpool, Formby a Birkenhead.

„Totemy Merseyside čerpajú inšpiráciu vo forme a materiáloch z miestneho dedičstva stavby lodí, vzhľadom na predmet a posolstvo, ktoré komunikujú. Každý komponent (od symbolov na vlajkách až po vzory) má správu odvodenú od námorných signálnych vlajok, ktorá upozorňuje na nebezpečenstvo a identifikuje priechody v neistých vodách. Keď hladiny morí stúpajú, tieto totemy by sa vynárali z vodnej hladiny ako zvláštne bóje, signalizujúce a pripomínajúce okoloidúcim čas, v ktorom bola voľba, ako sa vysporiadať so zmenou klímy, stále na dosah,“ uvádza autorka na spomínanom webe.

Umelkyňa sa vo svojej práci snaží vytvoriť údaje o zmene klímy, ktoré sa zvyčajne môžu zdať akademické a teoretické, hmatateľnejšie a relevantnejšie. Ako sama tvrdí, postupom času sa naučila sústrediť na jednoduchšie súbory údajov a zároveň rozvíjať svoje formálne a materiálne prieskumy.

“Kedysi som bola strašne ovplyvnená údajmi a informáciami, ktoré som zobrazovala a preto som chcela, aby štatistiky šokovali divákov a vyvolali protireakciu. Teraz si uvedomujem hodnotu a účinok podnecovania konverzácií a toho, ako to často môže viesť k dlhodobejším výsledkom, vzdelávaniu mladších generácií a vytváraniu trvalého záujmu,” povedala Biała pre portál dezeen.com.

Návštevníci si môžu naskenovať QR kódy na spodnej časti sôch, aby mali prístup k úplným informáciám o prezentovaných údajoch, ktoré umelkyňa zhromaždila spolu s výskumníkmi z Liverpoolskej univerzity Johna Mooresa Jasonom Kirbym a Timothym Laneom. Súčasťou projektu je aj vzdelávací cyklus, v rámci ktorého Biała viedla so žiakmi stredných škôl workshopy.

Čo si o tomto unikátnom projekte myslíte vy? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie