Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Dom od štúdia KKAA YTAA s unikátnym usporiadaním a výhľadom na nádvorie

Architektonické štúdio KKAA YTAA dokončilo dom s centrálnym nádvorím s názvom House in Front of a School v Nara v Japonsku. Ako vyzerá a čím je unikátny?

Unikátne usporiadanie

Dom sa nachádza v husto obývanom hlavnom meste japonskej prefektúry Nara a bol rozdelený na dve časti, ktoré sú spojené mostom cez centrálne nádvorie.

Nezvyčajné usporiadanie vzniklo na základe požiadaviek klientov. Cieľom bolo podporiť životný štýl majiteľov, ktorí pracujú z domu a zároveň im umožniť jednoduchý prístup do exteriéru. “Majitelia sú mladý pár, v ktorom obaja pracujú. Chceli kompaktný život a životný štýl, kde by sa mohli cítiť blízko prírody aj počas rušných dní,“ uviedlo pre portál dezeen.com štúdio.

Dom sa nachádza na mieste obklopenom nájomnými bytmi a tradičnejšími domami. Preto štúdio chcelo, aby dom vyčnieval zo svojho okolia. KKAA YTAA rozdelilo dom na dve časti, takže väčšina izieb má výhľad do vnútorného dvora, zatiaľ čo uličná fasáda je úplne prázdna. “Rozhodli sme sa rozdeliť budovu na dve časti, aby sme vytvorili prázdny priestor. Bez ohľadu na to, kde sa v dome nachádzate, môžete cítiť svetlo, vietor a zeleň blízko seba,“ uviedli autori.

Univerzálny most

Štúdio sa rozhodlo postaviť jednu polovicu domu tak, že obsahuje otvorený obytný priestor a kuchyňu na drevených podperách, aby sa znížilo riziko v prípade povodní. Priestor pod touto stavbou sa využíva aj ako parkovisko. Drevený most cez centrálne nádvorie spája túto vyvýšenú budovu s druhou polovicou domu, ktorá obsahuje dve spálne a kúpeľňu.

S nastaviteľnými stenami môže most fungovať ako uzavretý chodník alebo ako otvorená paluba. „Otváraním a zatváraním stien môže most nadobudnúť rôzne formy,“ dodáva štúdio.

Drevená konštrukcia domu zostala v interiéroch z veľkej časti odkrytá a bola doplnená minimálnym dreveným nábytkom.

Ako sa vám páči dom s týmto netradičným usporiadaním? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 2x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie