Dnes je 04.oktobra 2022, meniny má František

Štúdio Civic Architects premenilo historickú budovu na múzeum obuvi

Štúdio Civic Architects navrhlo výstavné priestory múzea obuvi vo Waaliwijku v Holandsku. Pozrite sa s nami na premenu budovy z tridsiatych rokov minulého storočia.

Rozšírenie pôvodného návrhu

Múzeum Schoenenkwartier predstavuje históriu dizajnu a výroby obuvi vo Waaliwijku, ktorý bol po stáročia dôležitým centrom tradičných remesiel v regióne Severné Brabantsko.

Podľa portálu dezeen.com malo štúdio Civic Architects za úlohu upraviť niekoľko pamiatkovo chránených budov tak, aby boli vhodné pre zbierku 12 000 predmetov, spolu s ďalšími múzejnými zariadeniami či kaviarňou.

Komplex Raadhuis bol postavený v 30. rokoch 20. storočia a rozšírený v 80. rokoch prístavbou kancelárskeho bloku. Architekt Alexander Kropholler ho navrhol tak, aby vyhovoval funkciám spojeným s pôvodnou radnicou.

Obuvnícke múzeum rozširuje princípy, ktoré uplatnil Kropholler vo svojom pôvodnom návrhu o pôvodné usporiadanie otvorených arkád a malého kiosku doplneného o nové klenuté okná orámované hrubým dubom.

Voľnosť v pohybe a recyklované materiály

Múzeum zaberá prominentné miesto na námestí Raadhuisplein, z ktorého sú cez veľké klenuté otvory viditeľné jeho hlavné verejné funkcie, vrátane kaviarne a otvorených dielní. Do budovy je možné vstúpiť z námestia alebo z priľahlej pasáže cez veľké otočné alebo posuvné dvere. Vchody vedú do foyer s tehlovou cestou, vďaka ktorej pôsobí ako rozšírenie verejného námestia.

Centrálne foyer je spojené so zvyškom otvorených prízemných priestorov, ktoré zahŕňajú kaviareň a výstavné priestory. Návštevníci si môžu vybrať svoju vlastnú trasu cez budovu so starostlivo umiestnenými schodiskami a chodbami, ktoré poskytujú skratky medzi kľúčovými časťami.

Jedným z hlavných zásahov do existujúcich štruktúr je rad kruhových otvorov vyrezaných do fasády kancelárskeho krídla pristaveného v 80. rokoch 20. storočia. Tieto otvory poskytujú pohľad na výstavy z haly. Zachovanie existujúcich prvkov ponecháva spojenie s históriou lokality, zatiaľ čo robustná a hmatateľná paleta materiálov má za cieľ zabezpečiť, aby nové doplnky vydržali pravidelné používanie a vyzerali dobre aj po rokoch.

Vedeli ste, že? Štúdio Civic Architects využilo pri obnove budovy aj mnoho recyklovaných materiálov.

Hlavná recepcia je vyrobená z vápenného konopného kompozitu, zatiaľ čo stropné panely zo syntetickej plsti sú vyrobené z recyklovaných PET fliaš. Vstupný priestor má sochársku stenu vyrobenú z keramických dlaždíc s rôznymi reliéfnymi vzormi, ktoré boli vylisované v 3D tlačených formách.

Pre viac zaujímavostí zo sveta architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie