Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Fasádny systém od Buro Happold a Cookfox Architects poskytne útočisko pre hmyz i vtáky

Britská inžinierska spoločnosť Buro Happold a americké architektonické štúdio Cookfox Architects vyvinuli prototyp terakotového fasádneho systému, ktorý vytvára priestor pre malé zvieratá, hmyz, vtáky a rastliny.

Unikátny projekt

Modulárny systém má za cieľ poskytnúť útočisko v mestskom prostredí pre rastliny a voľne žijúce živočíchy vrátane včiel a vtákov.

Tento unikátny systém bol vyvinutý v rámci výskumného workshopu pre architektov a fasádnych inžinierov Architectural Ceramic Assemblies Workshop. Na jeho tvorbe sa podieľali Andre Parnther, spolupracovník Buro Happold, fasádny inžinier Buro Happold Spring Wu a senior spolupracovník Cookfox Architects Spencer Lapp. Spomínaní autori vyvinuli mozaikový systém sklzových liatych kapsúl zasadených do sochárskych terakotových fasádnych panelov.

Každý jednotlivý modul pozostáva z troch hrotov a kruhových otvorov, ktoré môžu byť vybavené hniezdnymi aplikáciami, aby poskytli voľne žijúcim živočíchom priestor pod povrchom fasády. Keramické moduly boli glazované v odtieňoch modrej a bielej a pokryté dekoratívnymi ryhovanými povrchmi, aby vytvorili vlnité a textúrne vzory na fasádach budov.

Rastliny, vtáky i hmyz

Pre rastliny, včely a vtáky boli skonštruované tri rôzne nástavce, ktoré môžu byť priskrutkované k spodnej strane terakotových systémov.

Nástavce určené pre vtáky majú približne dva centimetre široké otvory so zaobleným vnútrom a dostatočnou hĺbkou, aby vtákom poskytli pohodlný priestor na hniezdenie. Štyri vetracie otvory prerušujú boky puzdra, aby zabezpečili prúdenie vzduchu v hniezde. Aplikácie pre hmyz majú rôzne veľké otvory pre viaceré druhy hmyzu.

Prototypy modulov pre rastliny sú vybavené zásobníkom vody umiestneným pod pôdnou časťou, ktoré sú spojené knôtom umožňujúcim samozavlažovanie zelene. Podložka bola navrhnutá s glazúrou v dôsledku vysokého obsahu vody, aby sa zabezpečilo, že voda nebude absorbovaná materiálom.

Aký je váš názor na tento udržateľný fasádny systém? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie