Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Odletová hala na letisku Charlesa de Gaulla pripomína atmosféru Paríža

Francúzske dizajnérske štúdio Chzon studio premenilo odletovú halu na letisku Charlesa de Gaulla na priestor reprezentujúci parížsky dizajn a históriu.

Atmosféra Paríža

Odletová hala a priestor nástupnej brány v termináli 2G bola doplnená oblúkmi a fontánami, ktoré odkazujú na ikonické parížske pamiatky. Na ploche s rozlohou 1300 metrov štvorcových boli inštalované zaoblené sedadlá v tmavomodrom a zelenom čalúnení, ktoré preberá estetické prvky zo 60. a 70. rokov minulého storočia. Na členenie priestoru a navodenie súkromia štúdio pridalo priečky a expresívne biele sochy umeleckého štúdia Les Simonnets, ktoré slúžia ako alternatívne sedenie.

Inštaláciou oblúkov štúdio odkazuje na ikonické pamiatky francúzskej metropoly, akým je napríklad Víťazný oblúk. Fontána v interiéri zase pripomína vodný prvok v Jardin du Luxembourg a je obklopená zelenými kovovými stoličkami podobnými tým, ktoré nájdete v parížskych parkoch. Ďalším odkazom na parížske parky sú i rady drevených stolov so šachovnicami. Tie môžu cestujúci pri čakaní na lety využiť ako pracovnú plochu, priestor na jedenie alebo hranie hier.

Unikátne detaily a funkčnosť

Vedeli ste, že? Štúdio navrhlo časť osvetlenia pre interiér vo vlastnej réžii a zabezpečilo a nainštalovalo aj starožitné osvetlenie a iné dekoratívne predmety z mestského blšieho trhu St Oueen, vrátane obrovských nástenných svietidiel a hliníkových slnečníkov.

Aby priestor zostal funkčný, čerpali autori inšpiráciu z dizajnu lietadla. Výsledkom toho je použitie kovových detailov, vzorovaných povrchových úprav a sklopných sedadiel, ktoré navrhol taliansky architekt a dizajnér nábytku Osvaldo Borsani.

Priestor podľa portálu dezeen.com tiež dopĺňa nástenná maľba inšpirovaná dielom francúzskej maliarky Sonie Delaunayovej, ktorá je umiestnená nad oknami, ktoré ponúkajú výhľad na pristávacie dráhy. Táto freska tiež odkazuje na symboly používané v značkách na letiskách a nesie podobné zaoblené motívy ako tie, ktoré sú prítomné na sedadlách a osvetlení v retro štýle.

Ako pôsobí tento unikátny priestor na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži na vás? Podeľte sa s nami o názor v komentároch.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie