Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako prebieha obnova Námestia slobody v Bratislave?

Bratislavské Námestie slobody spolu s fontánou Družba prechádza výraznejšou revitalizáciou. Ako prebieha komplexná obnova tohto verejného priestoru?

Výmena dlažby

Za opravami, ktoré začali v novembri minulého roka stojí hlavné mesto, Generálny investor Bratislavy (GIB) a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Dôvodom obnovy tohto verejného priestoru bol havarijný stav fontány Družba a jej okolia.

Architektonická súťaž na revitalizáciu Námestia slobody prebehla v roku 2017. Z celkom štrnástich prihlásených ateliérov zvíťazili autori z ateliérov 2021 a LABAK.

Aktuálne prebieha dláždenie vnútorných bazénov fontány žulovou dlažbou. Pôvodná dlažba, ktorá pochádza z rôznych lomov z Československa, bude následne použitá v rámci novej liatej terrazzo dlažby. „Pôvodnú žulovú dlažbu a čadičový obklad sme navrhli vybrať a rozdrviť na menšie kúsky, ktoré sú pozorovateľné v štruktúre novej liatej dlažby. Prebrúsením vznikne atraktívny povrch nadväzujúci na pôvodný materiál. Zároveň sme ušetrili približne 500 ton materiálu, ktorý by inak skončil na skládke a bolo by nutné vyťažiť nový materiál,“ vysvetlil podľa portálu mib.sk architekt Ondrej Marko z ateliéru 2021.

Nové technológie

Počas leta boli upravené bazény fontány. Portál Metropolitného inštitútu Bratislavy uvádza, že bola vybudovaná betónová konštrukcia, šachty, žľaby aj hydroizolácia. S cieľom sprístupniť fontánu bol tiež odstránený obvodový múr bazénov.

Komplexnou rekonštrukciou prešli rozvody i podzemná technická miestnosť so zariadeniami na poháňanie vody vo fontáne. Nefunkčné technológie tak nahradili nové, ktoré zabezpečia ekonomický i ekologický chod fontány.

Vedeli ste, že? V minulosti vo fontáne cirkulovalo až 2 000 kubických metrov vody, po novom to bude len 71 kubíkov.

Okrem fontány prešlo obnovou i Námestie slobody. Plocha určená pre zhromažďovanie a časť námestia pri Úrade vlády bola rozšírená. Metropolitný inštitút Bratislavy tiež uvádza, že ďalšou z priorít je odstránenie bariér z riešeného verejného priestoru.

Zachovanie charakteru priestoru

V rámci rekonštrukcie je naplánovaná aj oprava dvanásťtonového kvetu, ktorý je súčasťou fontány Družba. Vo vnútri kvetu boli už odstránené konštrukcie z uhlíkovej ocele, ktoré nahradili nerezové. V najbližšej dobe sa malo začať s chemickým čistením jeho povrchu. „Chemické čistenie odporučili reštaurátori na základe odobratých vzoriek,“ uvádza portál mib.sk.

Cieľom architektov bolo i zachovanie pôvodných prvkov v čo najväčšom rozsahu, aby si verejný priestor zachoval svoj charakter. To platí aj v prípade mobiliáru, ktorého dizajn navrhla architekta Viktória Cvengrošová. Obnova preto zahŕňa i použitie tohto dizajnu v prípade lavičiek, ktoré budú žlté, ako v 80. rokoch. Dizajn bol interpretovaný aj pri košoch na odpadky, na ktorom pracuje slovenský dizajnér Boris Belan.

Revitalizácia bude tiež zahŕňať aj výsadbu novej zelene. „Vyvýšené plochy v prvom a druhom rade sa zmenia na pobytové s pravidelne kosenými plochami a  automatickým zavlažovaním, ktoré už bolo nainštalované. Oddelenie správy zelene na magistráte v spolupráci s ateliérom LABAK uskutočnili audit stavu stromov, na základe ktorého dôjde k  výmene a  doplneniu nových. Naplánované sú tiež nevyhnutné zdravotné a  bezpečnostné orezy stromov,“ uzatvára Metropolitný inštitút Bratislavy.  

Aký je váš názor na projekt revitalizácie Námestia slobody a fontány Družba? Podeľte sa s nami o váš názor.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 12x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie