Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Plávajúce mestá ako odpoveď na klimatické zmeny

O projekte Oceanix sa verejnosť dozvedela začiatkom apríla, keď bol predstavený pri okrúhlom stole OSN v New Yorku. Projektu sa momentálne venuje skupina vyše 70 architektov, projektantov a dizajnérov organizácie Bjarke Ingels, ktorá sídli v Kodani. Hlavným zámerom odborníkov je nájsť funkčné riešenie, ktoré bude šetrné k životnému prostrediu a zároveň nebude podmienené premršteným rozpočtom.

Dve muchy jednou ranou

Projekt odpovedá na klimatické zmeny, keďže rieši problém ľudí, ktorých pôvodné domovy ohrozuje hladina oceánu. Rovnako ponúka riešenie pre preľudnené svetové metropoly s rastúcim počtom obyvateľov. Vďaka plávajúcim mestám bude možné obývať aj tento priestor bez toho, aby sa na úkor oceánov musela budovať nová umelá pevnina ničiaca ekosystémy.
Filozofiou Bjarke Ingels je, že ľudia môžu žiť aj v súlade s prírodou, a tomu sa snažia prispôsobiť celý projekt.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Big Think (@bigthinkers),

Moderné mesto

Tím zatiaľ vytvoril koncept zaujímavého mesta plávajúceho na morskej hladine pre 10-tisíc obyvateľov. Za povšimnutie stojí aj plán toho, akými vymoženosťami bude mesto vybavené.
Všetky budovy a domácnosti v plávajúcom meste budú zásobované solárnou energiou a energiou vĺn. Infraštruktúra bude na špičkovej úrovni, pričom obyvatelia budú na ostrovoch cestovať výlučne elektromobilmi.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Arch Online (@archonline.ir),

Plávajúce mestá by mali byť sebestačné, čo sa týka potravín a vody. Poľnohospodárstvo sa pravdepodobne presunie pod morskú hladinu a aj v ňom sa budú využívať efektívnejšie technológie.
Samozrejmosťou budú moderné budovy s pokročilým vybavením. V mestách však nebudú žiadne mrakodrapy, pretože celková váha a ťažisko jednotlivých platforiem s mestami musia byť položené čo najnižšie. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Voor de Wereld van Morgen (@vdwvm),

Minimum odpadu

Vzhľadom k tomu, že na dopravu sa v plávajúcich mestách budú používať najmä elektrické autá, množstvo emisií sa tým výrazne zníži.
Ani odpad z domácností nebude pre mestá problémom, keďže sa bude spracúvať centrálne. Každá budova či domácnosť bude totiž priamo napojená na recyklačnú centrálu.
Okrem toho bude drvivá väčšina vecí a budov vyrábaná z udržateľných materiálov. Samotné platformy, na ktorých sa budú mestá budúcnosti rozprestierať inžinieri plánujú vyrábať z ekologického materiálu. Biorock, ako sa materiál volá, je uspôsobený tak, aby na morskej hladine plával. Vyrobený je pritom z morských minerálov.

Hoci plávajúce mestá Oceanix sú zatiaľ len konceptom a iniciátori budú na realizáciu potrebovať viacerých investorov, myšlienka projektu napovedá, že sme schopní pozitívne ovplyvniť klimatické zmeny.
Viete si predstaviť život na hladine mora, ak sa plávajúce mestá stanú realitou?

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie