Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Kritický intelektuál, laureát Pritzkerovej ceny pre rok 2019…

Veľký boj o prestíž

Pritzkerova cena bola pôvodne inšpirovaná Nobelovou cenou, preto niet divu, že má prezývku „nobelovka za architektúru“. Cenu založili manželia Jay a Cindy Pritzkerovci v roku 1979. Okrem prestíže, víťaz získa aj medailu a finančnú odmenu vo výške 100 000 dolárov.

Laureáta môže navrhnúť ktokoľvek, takže sa bežne stáva, že odborná porota zložená z architektov, podnikateľov, kritikov a historikov architektúry víťaza vyberá z viac ako päťsto kandidátov.

Arata Isozaki

Tohtoročný laureát má už 88 rokov a na konte viac ako 50 rokov skúseností v oblasti architektúry. Svoju kariéru architekta začal na Fakulte architektúry Tokijskej univerzity. Po doštudovaní získal angažmán u iného japonského architekta – Kenzó Tange, ktorý v roku 1987 taktiež získal Pritzkerovu cenu. Po odchode odštartoval vlastnú kariéru návrhom pobočky banky Fukuoka na ostrove Kyushu v Japonsku. Jeho revolučné dielo Elektrický labyrint uviedol na medzinárodnom fóre ako multimediálne predstavenie hirošimskej tragédie.
Od roku 1963 mal Isozaki svoj vlastný ateliér s názvom Arata Isozaki & Associates, v rámci ktorého realizoval svoje nápady.

Tvorba

Patril medzi architektov „Novej vlny“ v Japonsku. Ako porotca sa zapojil do mnohých súťaží architektonických návrhov. Medzi tie najznámejšie patrí medzinárodné letisko v Kansai. Vývoj Isozakiho tvorby je naozaj zaujímavý. Pôvodne boli jeho návrhy budov charakteristické chladným dizajnom. Ako materiál najviac využíval betón, ktorý tento dojem ešte viac umocnil. Časom sa však začal zameriavať na prívetivejšie konštrukcie, v ktorých hlavnú úlohu hrajú materiály ako drevo, sklo či oceľ, teda tie, ktoré sú vhodnými aj v bývaní. Z prvkov dominuje kocka, mreža a zaoblená hrana. Posledné roky sa venuje futuristickým návrhom, ktoré sú charakteristické smelou vynaliezavosťou. Podľa Isozakiho návrhov bolo postavených už viac ako 30 budov. Medzi najznámejšie patria Art Tower v Japonsku, Allianz Tower v talianskom Miláne či Múzeum Manggha v Poľsku. Ako vrchol jeho tvorby sa považuje Múzeum Gunma. Snažil sa obnoviť tradičný priestor šera a poukázať na miznúcu tradičnú japonskú architektúru v modernom Japonsku.

Múzeum Gunma (Japonsko)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa rrr_uuu_ccc? (@rrr_uuu_ccc),

Art Tower (Japonsko)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Pen Magazine International (@penmagazineinternational),

Allianz Tower (Taliansko)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Allianz Foggia Sud (@allianzfoggiasud),

Múzeum Manggha (Poľsko)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rafał Korzeniowski (@rafal.korzeniowski),

Ktorá z Isozakiho stavieb vás oslovila najviac? Dajte nám vedieť v komentároch.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie