Dnes je 02.mája 2024, meniny má Žigmund

Od tanečnice v Nemeckej ríši až po mecenášku umenia

Mária Sokolová 

Meda Mládková rodená Maria Sokolová sa narodila pred vyše 100 rokmi, a to 8. septembra 1919 v meste Zákupy. Navštevovala klasické gymnázium a neskôr mala v úmysle študovať na obchodnej akadémii. Jej rodičia s tým nesúhlasili a preradili ju na rodinnú školu v Prahe, kde sa mohla venovať svojej vášni – tancu. Za vojny vystupovala ako tanečnica v Nemeckej ríši. Koniec vojny prežila v Prahe, kde bola svedkom brutality a surovosti vojny.

meda mládková tanečnica
Fotka od @museumkampa/ z instagramu

Po skončení vojny sa rozhodla získať kvalitnejšie vzdelanie v Ženeve. Pôvodne začala študovať jazyky, ale neskôr prestúpila na odbor ekonomické a politické vedy na Ženevskej univerzite. Rozhodla sa vo Švajčiarsku ostať. V roku 1948 sa pridala k politicky orientovanému časopisu Skutočnosť

Bola až natoľko odhodlaná ostať a slobodne cestovať po Európe, že prijala ponuku na sobáš od belgického šľachtica. Spoločne precestovali množstvo krajín a navštívili radu európskych múzeí a galérií. Po rozpade Skutočnosti založila vlastné vydavateľstvo (1952), Edition Sokolová a odišla do Paríža.

Meda Mládková

Osudové roky nastali po zoznámení sa s jej osudovou láskou Jánom Mládkom, ktorý sa stal aj jej manželom. Keď študovala výtvarné umenie na parížskej L’École du Louvre, sa zoznámila aj s Františkom KupkomKupka bol v Československu odmietaný, avšak Meda videla jeho dar. Jeho obrazy boli zlomom v tom, ako vnímala moderné umenie. Sľúbila mu, že bude jeho diela propagovať. Meda vlastnila najväčšiu zbierku jeho diel, ktoré však venovala mestu Praha. Momentálne nevlastní už žiaden Kupkov obraz. Ako sama uviedla, nemá deti a nemal by ich kto po nej zdediť.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vojtech Kemenny (@art_vojtech_kemenny),

Spolu so svojim mužom začala budovať zbierku umenia a dokonca boli ochotní predať aj svoj dom, kvôli Kupkovej Katedrále

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Petr Řezníček (@rizek75),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zlata Kadrabová (@zlata_kadrabova),

Po príchode späť domov sa začala zoznamovať s tamojšou umeleckou scénou a začala skupovávať diela autorov, ktorí v tejto dobe nemohli vystavovať. 

Výstavy:

  • Expressiv (Múzeum moderného umenia vo Viedni a neskôr v Hirshhornovom múzeu moderného umenia vo Washingtone) 
  • Výstava Františka Kupku (Guggenheimovo múzeum v New Yorku). Viac o múzeu nájdete v článku 10 stavieb, ktoré predbehli svoju dobu.  

Podarilo sa jej dokonca otvoriť múzeum pre svoju zbierku – Múzeum Kampa v Prahe. Na pamiatku svojho muža založila Nadáciu Jána a Medy Mládkových, ktorá múzeum spravuje. 

muzeum kampa
ByKarelj-Self-photographed,PublicDomain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5235265

Niet pochýb, že Meda žila naplnený život a dokázala množstvo vecí. Prežila hrôzy vojny a dnes je uznávanou zberateľkou umenia. Napíšte nám do komentárov, aký máte názor na jej citát ,,Ak vydrží kultúra, prežije národ.“

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie