Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Pritzker Price 2020 získala ženská dvojica

Zlatá medaila RIBA

Zlatá medaila RIBA je jedným z najvýznamnejších medzinárodných ocenení za architektúru. Každoročne ho udeľuje Kráľovský inštitút britských architektov pod záštitou britského panovníka. Zlatá medaila RIBA vyzdvihuje celkový prínos pre medzinárodnú literatúru, čím sa výrazne líši od mnohých iných ocenení udeľovaných za jednu konkrétnu stavbu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Faris Mousa (@farismousabluefig),

Zoznamu víťazov dominovali muži

Medaila sa udeľuje od roku 1848, pričom do roku 2019 mala len jedinú samostatnú ženskú víťazku. Zoznamu víťazov dominovali muži, zahŕňajúc svetoznámych architektov ako Eugène Viollet-le-Duc (1864), LeCorbusier (1953) či Paulo Mendes da Rocha (2017). Spomínanou ženskou víťazkou bola Zaha Hadid, a to v roku 2016. Hoci niet pochýb o tom, že všetci mužskí víťazi si ocenenie zaslúžili, aj samotní predstavitelia ocenenia sa vyjadrili, že dúfajú vo viac ženských víťaziek v budúcnosti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Architecture & Design (@architectanddesign),

Prvá ženská ocenená dvojica

Nedávno bola udelená Zlatá medaila RIBA za rok 2020 a práve výber laureáta, presnejšie laureátok, priniesol medzi architektov čerstvý vánok. Ocenenie totiž prvýkrát v histórii získala ženská dvojica architektiek. Laureátkami boli Yvonne Farrell a Shelley McNamara. Ocenenie si oficiálne prebrali na ceremónii začiatkom roka 2020.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Scottish Academy (@royal_scottish_academy),

Yvonne Farrell a Shelley McNamara sú spoluzakladateľky a riaditeľky ateliéru architektúry Grafton Architects so sídlom v Dubline.

Predstaviteľky ateliéru sú vo Veľkej Británii, ako aj inde vo svete, obdivované najmä za svoju pokoru a ľudskosť, ktorú sa snažia preniesť aj do svojich diel a prispieť tak k vytvoreniu o niečo lepšieho sveta.
Do portfólia Grafton Architects spadá napríklad budova Paula Marshalla, ktorá je súčasťou London School of Economics, či Námestie Parnell pri Dublinskej mestskej knižnici.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Scottish Academy (@royal_scottish_academy),

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie