Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Frank Gehry: Ako vyzerá moderná svetová architektúra?

Frank Gehry sa narodil v Toronte. Jeho kreativitu v ňom už od malička povzbudzovala jeho babička. Ako malý chlapec staval pozoruhodné miniatúry stavieb z malých kúskov dreva a vecí, ktoré našiel v železiarstve svojho starého otca. Po tom, čo jeho rodina emigrovala do Ameriky, vyštudoval architektúru v južnej Kalifornii a urbanizmus na Harvardskej univerzite. Pracoval v niekoľkých architektonických firmách a v roku 1962 si založil vlastnú spoločnosť spoločnosť Frank O. Gehry&Associates.

Diela Franka Gehryho sú považované za jedny z najdôležitejších stavieb dnešnej architektúry. Sú známe odvážnymi architektonickými črtami, neobvyklými tvarmi a sú skutočnými monumentálnymi umeleckými dielami. Gehry, tak ako mnoho umelcov v tej dobe, reagoval na často chladné a formálne budovy, ktorým chcel dodať lesk a slávu.

Frank Gehry House
Santa Monica

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa simple flair (@simple_flair),

Za jednu z najzaujímavejších stavieb nepochybne patrí jeho vlastný dom, ktorý je považovaný za symbol začiatku jeho kariéry. Dom sa nachádza v meste Santa Monica v Kalifornii. Frank Gehry v tomto dome žije dodnes. Gehry si kúpil klasický bungalov a prispôsobil ho svojim predstavám. Namiesto zbúrania ho obstaval rôznorodými materiálmi. Pri tvorbe využil pletivo, vlnitý kov, preglejku, sklo a iné. On sám označuje tento svoj štýl za „lacnú architektúru“, pretože využíval materiály, ktoré boli ľahko dostupné. Dodal im len kúsok svojej kreativity a geniality.

Tancujúci dom
Praha

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa •❂ ᎳᎾᏒᏞᎠ ᎳᎪᏞᏦᎬᏒᏃ ❂• ?? (@world_walkerz),

Stovežatá je známa svojimi barokovými, gotickými a secesnými budovami a pre mnohých Tancujúci dom nie je v súlade s charakterom tohto mesta. Vtedajší český prezident Václav Havel však túto stavbu podporoval v nádeji, že sa stane centrom a symbolom kultúry. Budova je známa aj pod prezývkou Fred a Ginger a bola pomenovaná podľa tanečníkov Freda Astaire a Ginger Rodgers.

Walt Disney Concert Hall
Los Angeles

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa moramora69 (@moramora69),

Stavba tejto budovy, ktorá bola domovom filharmónie v Los Angeles sa začala v roku 1998 a jej dokončenie trvalo takmer päť rokov. Koncertná sieň je dodnes jednou z popredných atrakcií v meste. Oceľové panely inšpirované Gehryho vášňou pre plachtenie, sa vlnia ako keby viali vo vetre.

Peter B. Lewis Building
Ohio

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Wee Yih (@wee_yih),

Exteriér budovy vystihuje znaky Gehryho prác. Tehlový dom je obklopený rámom z nehrdzavejúcej ocele, ktorý pripomína stuhy vo vetre. Momentálne je budova využívaná ako škola manažmentu.

Olympic Fish Pavilion
Barcelona

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa rochelle retrospective (@rock_camp),

Vzhľad tejto budovy je taktiež inšpirovaný morom – na vrchole budovy je oceľová ryba. V závislosti od uhla pohľadu a poveternostných podmienok mení svoju farbu. Na realizáciu tohto konceptu bol použitý trojrozmerný softvér pre letecký dizajn.

Ak vás zaujíma architektúra a pikošky o netradičných stavbách, určite neprehliadnite ani článok o hrade Windsor. Toto ste o ňom určite nevedeli!

Weisman Art Museum
Minnesota

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Neil Schofield (@neilschofieldart),

Ide o prvé múzeum, ktoré Gehry postavil úplne od základov. Weismanove organické krivky z nehrdzavejúcej ocele boli navrhnuté za pomoci počítačového softvéru.

Guggenheim Bilbao
Španielsko

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mr & Mrs Benett (@benetts_trip),

Je jedným z najznámejších architektonických návrhov tohto architekta. Plánovanie a výstavba sa uskutočnili bez výraznej popularity, no po jeho dokončení v roku 1997 získal masívnu publicitu. Už samotná štruktúra budovy je umeleckým dielom. Návštevníci môžu pri prechádzaní v budove sledovať, ako sa menia jednotlivé tvary budovy.

Museum of Pop Culture
Washington

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa a femme unique (Kelly) (@afemmeunique),

Inšpiráciu pre túto stavbu hľadal Gehry v hudobnom štýle rock and roll. Podľa dostupných informácií zakúpil niekoľko elektrických gitár, rozpílil ich na kúsky a tie použil na vytvorenie modelu tejto honosnej budovy. Samotná budova pozostáva z 21 000 individuálne rezaných a tvarovaných šindľov z nehrdzavejúcej ocele a hliníka, ktoré spolu vytvárajú dúhový efekt.

Frank Gehry je jednoznačne architekt, ktorý ovplyvnil charakter mnohých miest. Jeho jedinečné stavby sú kultúrnym a turistickým skvostom. Čo hovoríte na túto architektúru?

Simm

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie