Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

„Pravda pochádza z pozorovania prírody“ tvrdí Wabi-Sabi

Dokonalá je nedokonalosť

Názov pochádza z dvoch znakov a je dosť ťažké ich preložiť. Znak Wabi prezentuje život v harmónii a Sabi predstavuje nepretržitý a nezastaviteľný tok času. Oba sa vyvíjajú vďaka svojej nedokonalosti a spolu tvoria Wabi-Sabi.

V samotnej myšlienke je zahrnuté aj to, že príliš konkrétne definovanie a zaškatuľkovanie konceptu uberá na význame a moci samotného konceptu Wabi-Sabi.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Julia ? (@sundayboheme),

Čo vznikne, keď sa spojí škandinávska elegancia a japonský dizajn? JAPANDI. Tento štýl vás očarí. 

Estetická filozofia

Naša spoločnosť a civilizácia je už stáročia poháňaná túžbou a snahou o dokonalosť. Ak ju ale nikdy nemôžeme dosiahnúť, prečo sa radšej nepokúsiť nájsť krásu v nedokonalosti. Wabi-Sabi zastáva práve túto myšlienku.

Hlavnou témou tohto spôsobu myslenia, ktorú spomínaná estetická filozofia predstavuje,  je pominuteľnosť a nedokonalá krása meniaca sa v každodenných maličkostiach.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kintsugi Tōki (@kintsugi.toki),

Štýlový domov 

Wabi-Sabi sa stotožňuje s tvrdením, že

Pravda pochádza z pozorovania prírody. “

Ak sa vám táto teória a myšlienka Wabi-Sabi páči, dbajte na tieto zásady:

  1. Nič nie je večné
  2. Nič nie je perfektné
  3. Nič nie je kompletné

Hodnota vecí sa získava postupom času a hlavným charakteristickým znakom v interiéri je práve autentická nedokonalosť. Tento vkus prenesený do moderného interiéru je estetický práve vďaka tomu, že kompletizuje teplo domova, harmóniu doplnkov, jednoduchosť prevedenia a hodnotnú funkčnosť.

Preto je potrebné nájsť krásu v tzv. „škaredých“ veciach a opustiť snahu o dokonalosť.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brood/ブルード (@brood_jp),

V čom je iný?

Prírodné materiály, ako je kameň a drevo, kontrastujú so západným myslením 20. storočia – modernizmom (univerzálne riešenia a masová výroba). Kým modernizmus verí v pokrok, Wabi-Sabi podporuje individuálne riešenia a produkt „jediný svojho druhu“. Modernizmus idealizuje technológiu; Wabi-Sabi idealizuje prírodu. Ak je modernizmus svetlý a presný; Wabi-Sabi je tmavý a hmlistý.

Inšpirované prírodou

Záľuba v nedokonalosť a „textúru“ by sa dala vysvetliť práve Wabi-Sabi zásadami, našim vlastným nedokonalým vnímaním sveta a spomienkami, ktoré sú tiež len hmlisté a nekompletné.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ??????? ????? (@etcetera_shiba),

V japonskom štýle dominujú drobné detaily a maličkosti s prírodným nádychom. Surové látky a materiály ako je hlina, drevo, vlna, sušené kvety, orchidey a ľan, dodajú interiéru útulnosť a vôňu.

Odtiene sivej, hnedej, zelenej a modrej dokonalo splynú s hlavnými črtami a podčiarknu osobitý štýl a filozofiu obyvateľov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Audhild Samseth (@audhilds),

Tento štýl osloví predovšetkým tých, ktorí si nezakladajú na najnovších trendoch a neradi menia svoje bývanie na základe aktuálnej sezóny. Atmosféru Wabi-Sabi môžete mať doma aj vy! Inšpiruje vás filozofia japonskej tradície pochádzajúca z 15. storočia? Napíšete nám svoje názory do komentára. Budeme sa tešiť.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 0x
  • 7x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie