Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Multifunkčné a netradičné námestie Inštitútu Kanagawa

Všestrannosť tohto uzatvoreného námestia bola v tomto prípade zvažovaná z hľadiska zažiť čo najviac zážitkov namiesto praktickej stránky. Areál už mal multifunkčné priestory, kde však nebolo dosť priestoru na relax. Na tomto námestí by si mohli “vychutnať” veľkorysý priestor, na ktorom by prebiehal určitý program inštitútu.

Myšlienka ,,polo-vonkajšieho“ priestoru vznikla preto, aby dizajn priestoru zapadol do neprerobeného areálu. Mal priniesť pocit zážitku a preto architekti Junya ishigami + associates ponechali len polovicu okolitého prostredia a druhú nahradili architektonickými prvkami.

Hlavná konštrukcia je koncipovaná ako plávajúca železná rovina podopretá len štyrmi stenami a ohnutá do zakriveného povrchu.

Päťdesiatdeväť stropných otvorov vytvára efekt, ako keď slnko svieti cez oblaky za zamračeného počasia. Daždivé dni ponúkajú možnosť zvukového zážitku, nakoľko voda steká cez nezasklené otvory.

Veľká budova sa rozprestiera na ploche 90 metrov. Strop vďaka materiálu zo železa sa môže tepelne roztiahnuť až do výšky 30 centimetrov.

Pokiaľ ide o materiál podlahy, je pokrytý asfaltom čo dokáže prepúšťať vodu. Dažďová voda sa tak okamžite absorbuje a tým sa miestnosť udržiava v suchu. Prepojenie medzi človekom a prírodou sa má dosiahnuť cez možnosť sedieť a ľahnúť si kdekoľvek v miestnosti a vychutnať si tak “surový” komfort.

Vonkajšie námestie určené pre rôzne workshopy Inštitútu technológie v Japonsku
Photo by www.arch2o.com
Vonkajšie námestie určené pre rôzne workshopy Inštitútu technológie v Japonsku
Photo by www.arch2o.com
Vonkajšie námestie určené pre rôzne workshopy Inštitútu technológie v Japonsku
Photo by www.arch2o.com

Pre viac inšpiratívnej, významnej a svetovej architektúry neprehliadnite ani ďalšie články z kategórie architektúra… Spoznajte s nami architektonické skvosty v Číne, napríklad Ruralation Museum Hotel alebo Chaoyang Park Plaza.

DomiCe

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie