Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Unikátna stavba na pobreží Dánska: Čo je Klimatorium?

Architektúra odrážajúca históriu mesta

Architektonická firma 3XN navrhla budovu tak, aby vyjadrovala svoju funkciu strediska pre výskum podnebia či nárastu búrok. Inšpiráciou pre nich bola predovšetkým história výroby lodí.

Architekti zo SLA zase dohliadali na terénne úpravy či protipovodňovú zábranu, ktorá je zasadená do mestského prostredia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jacob Lisbygd (@jacoblisbygd)

Architektonický koncept sa zameriava na jednoduchosť. Na dosiahnutie rustikálnej, no súčasnej estetiky, je použité drevo, betón a oceľ. Jeho hlavným symbolickým prvkom je vlnová forma vytesaná do fasády. Jej inšpiráciou bol rybársky čln typický pre Lemvig.

Vlna dodáva budove silnú identitu

„Vlna vyrobená z dreva dodáva budove silnú identitu,“ uviedol senior partner spoločnosti 3XN Jan Ammundsen pre portál Dezeen.com. „Zvnútra aj zvonka sa stáva miestom zhromažďovania pre zamestnancov a hostí klimatického centra, ako aj obyvateľov mesta,“ dodal.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 3XN | GXN (@3xnarchitects)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 3XN | GXN (@3xnarchitects)

Zakrivený, vydutý tvar obsahuje sadu drevených schodov, ktoré možno použiť ako lavičky. Majú prírodný drevený povrch kontrastujúci s čiernymi morenými drevenými lamelami. Tie chránia horné poschodie budovy pred priamym slnečným žiarením. Výhľad na prístav zase umožňujú sklá na prízemí.

V rámci dvoch poschodí ponúka kancelárie, zasadacie miestnosti, spoločné priestory a verejne prístupnú kaviareň či výstavné priestory. Súčasťou dizajnu je aj takzvaná klimatická chodba, ktorá ponúka zelený mestský priestor s príjemnou mikroklímou pre návštevníkov a verejnosť.

Zaujala vás táto unikátna stavba? Sledujte nás aj na sociálnych sieťach a neuniknú vám ani ďalšie zaujímavosti zo sveta architektúry.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie