Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Športovci v Tokiu budú stáť na pódiách vytlačených z odpadu

Pódiá z odpadu

V priebehu deviatich mesiacov vyzbierala japonská verejnosť približne 400 000 plastových fliaš z pracích prostriedkov. Tie mohli hádzať do špeciálnych boxov, ktoré boli umiestnené v obchodných domoch či školách po celom Japonsku. A práve tie slúžili na výrobu pódií pre najlepších športovcov sveta. Tieto fľaše boli recyklované a premenené na vlákna pre 3D tlač celkom 98 pódií.

Tokijské olympijské hry sa snažia šíriť osvetu o udržateľnosti. Okrem týchto unikátnych pódií, je myšlienka ekologickejšieho prístupu k športovému sviatku ukrytá aj v medailách. Ako? Tie sú z časti vyrobené z vyradených elektronických zariadení.

Pódiá boli vytvorené s cieľom ukázať svetu rôzne spôsoby, ako sa dá dosiahnuť udržateľná spoločnosť. Ako prvé v histórii olympijských hier do procesu zapojili aj celú japonskú verejnosť, vysvetlili pre portál dezeen.com organizátori podujatia.

Dizajn transformoval 2D vzor na 3D geometriu

Každé pódium je skonštruované z množstva malých modulov v tvare kocky. Tie sú spojené tak, aby vytvorili tradičné tri podstavce. Pre potreby paralympiády je možné zmeniť ich na sploštenú platformu.

Ich šachovnicový dizajn nie je náhodný. Ten istý vzor bol totiž navrhnutý pre logo olympijských hier v Tokiu. „Spoločne sme transformovali 2D vzor na 3D geometriu,“ vysvetlil Hiroya Tanaka, zakladateľ prvého japonského FAB LAB, kde boli tlačené tieto unikátne pódiá.

„S pomocou aditívnej výroby bol tím schopný použiť vzor ako samotnú štruktúru podstavcov, namiesto toho, aby ho jednoducho navrhol na vonkajšiu stranu,“ vysvetľuje dizajnér Asao Tokolo. „Väčšina pódií využíva pre svoj dizajn obal. Namiesto toho, aby sme plošinu zakryli dekoratívnou potlačou, je naše pódium založené na kockách, ktoré tvoria samotnú štruktúru,“ dodal Tokolo.

Farba nie je náhodná

Samotné moduly sú v rovnakej tmavomodrej farbe ako logo Tokio 2020, čím odkazujú na historickú výrobu indigového farbiva v Japonsku. „Pódium vyzerá inak v závislosti od množstva vrhaného svetla, takže sa tešíme, až uvidíme, ako to bude vyzerať v blízkosti bazéna, kde sa svetlo odráža od vody,“ uviedol umelec.

Vedeli ste, že? Rovnako ako olympijská pochodeň, ktorú navrhol Tokujin Yoshioka, sú olympijské kruhy na prednej časti pódií vykreslené z recyklovaného hliníka.

Tu ich cesta nekončí

Po skončení olympijských hier a ocenení všetkých športovcov neostanú pódiá nevyužité. Podujatie si stanovilo za cieľ opätovne použiť alebo recyklovať až 65% všetkého odpadu vytvoreného pri prevádzkovaní hier. Preto spoločnosť Procter & Gamble, ktorá je sponzorom olympijských hier, z podstavcov nakoniec urobí fľaše na šampóny a čistiace prostriedky.

Čo hovoríte na tieto unikátne ekologické pódiá? Napíšte nám do komentára, ktorého športovca by ste na nich videli najradšej.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie