Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Verejné toalety v Tokiu rastú ako huby po daždi, doslova

Ito vsadil na ležérny dizajn

Japonský architekt rozdelil svoje zariadenie na tri valcovité bloky, ktoré sú zakončené previsnutými strechami v tvare kupoly, aby vytvoril tvar pripomínajúci hríby, ktoré rastú v neďalekom lese. Cieľom bolo navrhnúť pokojné a príjemné zariadenie, ktoré by povzbudilo ľudí k využívaniu verejných toaliet.

„Verejné toalety som i ako muž chcel využívať čo najmenej,“ povedal Ito pre portál dezeen.com. „Preto som tentokrát rád vyskúšal ležérny dizajn, ktorý sa dá použiť pokojne a s pokojom v duši,“ dodal.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa M– T—– (@maaai93)

Rozdelené bloky ponúknu bezpečie

Najväčší centrálny hríb je pripevnený k zadnej stene areálu a obsahuje bezbariérové WC. Samostatne stojace bloky na oboch stranách obsahujú dve kabíny pre ženy a kabínu pre mužov.

Všetky tri bloky sú odeté v pásoch červených, ružových a bielych dlaždíc, ktoré siahajú až po podlahu zariadenia. Prechod medzi konštrukciou a podlahou je teda veľmi prirodzený. Strechy blokov sú vyvýšené nad steny, aby umožňovali prienik prirodzeného svetla a vzduchu do toaliet.

Rozdelením bloku na tri, tvorca Ito verí, že toalety budú bezpečným priestorom pre všetkých používateľov. „Dúfam, že verejná toaleta Yoyogi-Hachiman bude toaletou, ktorá dáva ženám pocit bezpečia, ktorá sa dá používať aj v noci a toaleta, ktorá má nenápadný dizajn a dá sa používať nenútene,” tvrdí Toyo Ito o svojom projekte.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa やま菜 (@tokyo_kenchikutrip)

Unikátne toalety nie sú v Tokiu zvláštnosťou

Táto toaleta je už štvrtým realizovaným návrhom od nositeľa Pritzkerovej ceny za architektúru v rámci projektu neziskovej nadácie Nippon Foundation zameraného na modernizáciu zariadení v centre tokijskej štvrti Shibuya.

V rámci projektu má byť postavených celkovo 17 toaliet. Medzi ďalšie nedávno dokončené budovy vytvorené v rámci projektu, patrí „priateľská“ toaleta v tvare domu, ktorú navrhol japonský módny návrhár Nigo a cédrový blok od Kenga Kumu. O oboch unikátnych stavbách sme vás informovali aj na našom webe.

Vedeli by ste si podobné verejné toalety predstaviť aj v uliciach vášho mesta? Napíšte nám váš názor v komentároch. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 3x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie