Dnes je 28.septembra 2022, meniny má Václav

Pavilón univerzity v Cambridge od Alison Brooks Architects

Udržateľný dizajn

Dizajn Alison Brooks Architects bol víťazným vstupom do súťaže organizovanej Homerton College, ktorá vyzvala na priekopnícky príklad trvalo udržateľného dizajnu. Na dosiahnutie tohto cieľa štúdio spolupracovalo so spoločnosťou Price & Myers na použití softvéru PANDA, ktorý identifikuje stavebné materiály s nízkym obsahom uhlíka.

Ako to ale s uhlíkovou stopou tejto stavby? Hlavným konštrukčným prvkom budovy je masívne drevo. A ide práve o sekvestrovaný uhlík, o ktorom štúdio uviedlo, že zníži uhlíkový vplyv celej stavby. Sekvestrovaný uhlík sa týka oxidu uhličitého, ktorý strom počas rastu odstraňuje z atmosféry a ukladá.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alison Brooks Architects (@alisonbrooksarchitects)

„Východiskovým bodom nášho návrhu bola práca s výrazným dreveným rámom s vnútorným sekvestrovaným uhlíkom,“ hovoria zástupcovia štúdia pre portál dezeen.com.

“To by malo vykompenzovať emisie z regulovaných emisií uhlíka produkovaných zariadeniami stavebných služieb a neregulovaných emisií uhlíka z každodenného používania budov,” dodáva štúdio Alison Brooks Architects.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alison Brooks Architects (@alisonbrooksarchitects)

Šikovné riešenia

Hrubé konštrukčné drevo, ktoré bolo navrhnuté s cieľom dosiahnuť vysokú pevnosť. V tomto projekte bude mať formu rebrovaných priečne laminovaných drevených podlahových dosiek a glulamových stĺpov a nosníkov. Drevo bude tvoriť aj interiér, aby sa vytvorila teplá vnútorná atmosféra a zvýšila sa akustická a tepelná pohoda budovy. Aby sa minimalizoval prevádzkový uhlík vstupnej budovy, bude postavená s vysoko výkonným plášťom a bude zahŕňať strešné fotovoltaické panely a tepelné čerpadlo.

Vysoké stropy a veľké klenuté okná zase minimalizujú požiadavky na umelé osvetlenie spolu s presklenými priehradkami a svetlami v miestnostiach v strede pôdorysu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alison Brooks Architects (@alisonbrooksarchitects)

Aby sa v lete zaistilo prirodzené vetranie, budú v budove použité otvárateľné okná. Celá stavba bude zároveň orientovaná tak, aby v zime umožňovala pasívne solárne vykurovanie.

Po dokončení bude prízemie pavilónu obsahovať predsieň a vrátnik. Ten bude slúžiť na vítanie návštevníkov i uspokojovanie potrieb obyvateľov. K dispozícii bude aj veranda, študijné priestory a výstavné plochy, ktoré budú pôsobiť ako rozšírenie vysokoškolskej knižnice.

Zaujal vás projekt londýnskeho ateliéru Alison Brooks Architects? Pre viac zaujímavostí z domova aj zo sveta nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie