Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Architektonická súťaž na Kultúrne stredisko Žarnovická v Rači

Obnova je nutná

„Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici je dôležitým miestom pre stretávanie sa rôznych komunít vo voľnom čase. Práve kvalitný návrh, ktorý vzíde z architektonickej súťaže, pomôže mestskej časti zveľadiť túto budovu tak, aby v  nej ľudia trávili čas komfortne,“ povedal primátor hlavného mesta Matúš Vallo pre oficiálny web Metropolitného inštitútu Bratislavy mib.sk.

Pôvodná budova Kultúrneho strediska je súčasťou mestskej časti Rača už od roku 1984. Nie je preto žiadnym prekvapením, že nespĺňa súčasné požiadavky. Podľa metropolitného inštitútu budova dosluhuje a je energeticky náročná. Okrem tohto súčasným nárokom nevyhovuje ani z hľadiska kapacity či bezbariérovosti.

Čo musí spĺňať víťazný návrh?

„Kultúrne stredisko považujem za veľmi dôležité miesto pre obyvateľov, pretože tam trávia voľný čas všetky vekové skupiny. Verím, že sa podarí nájsť nielen dobré riešenie na rekonštrukciu, ale následne sa nájdu aj zdroje na realizáciu,“ uviedol Michal Drotován, starosta bratislavskej mestskej časti Rača.

Podľa organizátorov súťaže by výsledkom malo byť multifunkčné stredisko pre všetkých. Samozrejmosťou by mal byť bezbariérový vstup a flexibilita pre rôzne druhy kultúrnych podujatí a aktivít. „Rovnako sme zvedaví, ako sa architekti popasujú s  úlohou prepojenia súčasnej fasády s  exteriérom. Z  hľadiska energetickej náročnosti budovy požadujeme riešenie, vďaka ktorému bude stredisko v  budúcnosti energeticky efektívne,“ priblížil Peter Lényi, riaditeľ Sekcie súťaží z  MIB na spomínanom webe.

Súčasťou zadania je nielen rekonštrukcia a obnova pôvodnej budovy, ale aj amfiteáter a trafostanica v jej blízkosti. Novovytvorený areál má rovnako poskytnúť minimálne 11 parkovacích miest. V budove by mal vzniknúť priestor pre knižnicu, spolkové priestory, spoločenskú sálu či kaviareň.

Aby do procesu obnovy zapojili aj verejnosť, sú súčasťou zadania aj výsledky dotazníka, ktorý vyplnilo 429 ľudí. “Z prieskumu vyšlo, že najväčším lákadlom pre širokú verejnosť sú masovejšie akcie, ktoré prirodzene vytvárajú dopyt po zvýšení kapacít,“ uviedla Milota Sidorová, riaditeľka Sekcie mestských štúdií a participácie z Metropolitného inštitútu Bratislavy. Rovnako tvrdí, že pre oslovených respondentov bolo dôležité aj okolie Kultúrneho strediska.

Architekti môžu poslať svoj návrh do 19. novembra 2021 a ten víťazný bude známy najskôr v januári 2022. Predpokladaný termín začatia obnovy Kultúrneho strediska je v roku 2023.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie