Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Čítanie kníh v oblaku? V kníhkupectve Duoyun je to možné

Namiesto búrania, nové využitie

Namiesto búrania existujúcich budov alebo pokusov o „estetickú chirurgiu“ na ich preplnených komerčných fasádach sa štúdio rozhodlo jednoducho zabaliť konštrukcie do bielych hliníkových panelov.

Výsledná fasáda ponúka rôzne úrovne presvetlenia a odhaľuje stopy pôvodných budov. V  nich je dnes prvá základňa čínskeho predajcu Duoyun Bookstore mimo Šanghaja.

„Riadením rýchlosti perforácie fasáda vytvára oblak vrstiev skrývajúcich kníhkupectvo,“ vysvetľuje Yu Ting, zakladateľ a hlavný architekt Wutopia Lab pre portál dezeen.com. “Súvislá biela hliníková stena sa používa ako doplnok na vytvorenie pokojného a príjemného vizuálu. Nad brehom rieky sa týči mrak a čitatelia kníhkupectva sú v oblaku,dodal.

Miesto na čítanie a oddych

Pôvodný plán lokality, ktorý Ting opisuje ako „roztrúsený a nesústredený“, bol prestavaný tak, aby v ňom bolo umiestnených niekoľko malých záhrad a centrálne nádvorie spájajúce budovy do jedného komplexu.

Pri tomto procese spoločnosť Wutopia Lab musela na mieste obísť ďalšie dve budovy v súkromnom vlastníctve. Pomocou plotu medzi nimi označili malý predný dvor a vchod do kníhkupectva.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa STIR (@stir_world)

Pôvodné stromy a rastliny v tejto lokalite zostali na nádvorí obklopené bielymi kamienkami, ktoré odkazujú na dielo umelca dynastie Ming Qiu Yinga. Miesta na odpočinok poskytujú dve „oblakové stoličky“, jedna biela a jedna modrá. Obe sú však vyrobené z recyklovaného morského plastu.

Kníhkupectvo Duoyun je vo vnútri rozdelené na dve úrovne a päť rôznych farebne označených zón.

Na prvom poschodí sa nachádza ružový a purpurový výstavný priestor a červené stupňovité prednáškové divadlo. Ďalej v interiéri nájdete aj zasadaciu miestnosť neutrálneho tónu. Všetko je navzájom prepojené rôznymi terasami.

Komplexný interiér

Kníhkupectvo ponúka aj detskú hernú platformu, diskusnú terasu s ohniskom a labyrintovú terasu, ktorá slúži ako vonkajšia kaviareň.

Tu architekti nainštalovali modrý skleník vyrobený zo špeciálneho skla, ktoré bolo vyvinuté lokálne na použitie v automobilovom priemysle. Jediným stlačením tlačidla sa zmení na bezfarebné. Vďaka tomu sa odhaľujú výhľady na rieku Yongning.

Na prízemí môžu zákazníci nájsť časť venovanú knihám o životnom štýle, vystavenú na trojuholníkovom oranžovom stojane. Je to pocta inštalácii juhoafrického umelca Roelofa Louwa z roku 1967, v ktorej bolo 6 000 pomarančov poskladaných do týčiacej sa pyramídy.

Po ceste cez obchod na prízemí sú návštevníci vedení do kultúrnej a kreatívnej zóny.  V tejto oblasti sa nachádzajú aj dve rôzne čitárne a hlavná maloobchodná časť obchodu s trojuholníkovým, priesvitným akrylovým pokladničným pultom. V tejto časti je na stropoch inštalovaný baldachýn z vlnitých hliníkových panelov, ktorý pripomína tok rieky.

Ktorú knihu by ste si v prečítali v dizajnovej čitárni kníhkupectva Duoyun? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie