Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Výstava Van Gogha v priestoroch s ručne maľovanými tapetami

Ručne maľované tapety

Výstava Vincent Van Gogha a Laury Owensovej je v súčasnej dobe k dispozícii vo Fondation Vincent van Gogh Arles. Sedem Van Goghových obrazov, ktoré boli zapožičané z múzeí a galérií po celom svete, je vystavených na stenách pokrytých výraznou ručne maľovanou tapetou Owensovej. K dispozícii je tiež výber vlastných diel maliarky.

Na výrobu tapety americká umelkyňa namaľovala farebné vzory pomocou pastelov a akvarelov. Owensová tiež použila množstvo ďalších umeleckých techník, ako je sieťotlač, flockovanie, airbrushing a iné, aby vytvorila rozsiahly obraz.

“Časti tapety majú viac ako päťdesiat vrstiev hodvábu. Niektoré z farieb obsahujú dúhové pigmenty, ktorých farby sa pri rôznych svetlách menia,” povedala Owensová pre portál dezeen.com. “Stena sa stáva opojným, osviežujúcim prostriedkom na dobytie priestoru výstavy a zmapovanie prekvapujúceho nového mentálneho územia,“ dodáva súčasná umelkyňa.

Inšpiráciu hľadala v dielach Van Gogha

Výsledný dizajn je takmer hmatateľný a ponúka množstvo geometrických tvarov, víriacich vzorov a prvkov prírody, ako sú kvety, mušle a stromy. Tapeta má zároveň pripomínať dekadentné, hodvábom pokryté steny nachádzajúce sa v historických komorách palácov a hradov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Edouard Sterngold (@edouardsterngold)

Laura Owensová čerpala z práce van Gogha, ako aj anglickej výtvarníčky a návrhárky Winifred Nicholsonovej. Kvôli výstave uskutočnila podrobný výskum pôvodu každého z vystavených obrazov Van Gogha. Väčšinu roka 2020 strávila aj v Arles a okolí, kde mohla skúmať históriu mesta.

Podľa Owensovej vzniká medzi dielami týchto dvoch umelcov prostredie pozastavené medzi predmoderným a súčasným. „Priestory na tejto úrovni evokujú nielen tapetované interiéry, ktoré Van Gogh poznal zo svojho pobytu v Arles, ale rovnako aj svet skenerov, Photoshopu a digitálnej tlače,“ povedala.

Zaujalo vás toto netradičné farebné spojenie dvoch umelcov? Napíšte nám do komentára, ktorý z obrazov Van Gogha je váš obľúbený.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie