Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

V detskom pavilóne vo Varšave čistia vzduch riasy

Čistenie vzduchu riasami

Londýnske štúdio tvrdí, že 52 bioreaktorov namontovaných po obvode konštrukcie dokáže každý deň vyčistiť celý objem vzduchu v pavilóne. Vďaka tomu sa darí udržať úroveň znečistenia v súlade s pokynmi Svetovej zdravotníckej organizácie.

AirBubble sa nachádza pred Vedeckým centrom Copernicus vo Varšave v Poľsku. Miesto si EcoLogicStudio vybralo čiastočne preto, že mesto je jedným z najviac znečistených v Európe.

Riasy v bioreaktoroch pomocou fotosyntézy štiepia oxid uhličitý na uhlík, ktorý potrebujú    na svoj rast a kyslík, ktorý uvoľňujú do valcového vnútra. 52 sklenených bioreaktorov obsahuje celkom 468 litrov živej zelenej chlorelly. Podľa projektantov to dokáže filtrovať 200 litrov znečisteného vzduchu za minútu, čo znamená, že riasy dokážu vyčistiť všetok vzduch vo vnútri stavby s objemom 283 kubických metrov za 24 hodín.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ecoLogicStudio (@ecologicstudio)

„Riasy je potrebné zbierať každý týždeň, pričom energia potrebná na chod bioreaktorov je nevyčerpateľná a obnoviteľná,“ uvádza EcoLogicStudio pre portál dezeen.com.

Poháňané detskou hrou

„Toto ihrisko potrebuje dva zdroje energie: slnečnú energiu a inštinktívnu snahu detí objavovať a hrať sa,“ hovorí spoluzakladateľka EcoLogicStudio, Claudia Pasquerová. Slnečná energia poháňa fotosyntézu, ktorou riasy čistia vzduch, zatiaľ čo detská hra aktivuje stroje, ktoré pohybujú kvapalinou cez bioreaktory.

Hracie zariadenie v AirBubble pozostáva z lán, skákacích gúľ a pedálových čerpadiel. Ak v priestore nie sú žiadne deti, vzduchové čerpadlo zaručuje, že bioreaktory získajú požadované prevzdušnenie.

„Chceli sme vytvoriť nový druh ihriska, ktoré by bolo zábavné, bezpečné a poučné pre všetky deti,“ povedala Pasquerová. „Chceli sme nasmerovať silu hry na uskutočnenie zmysluplných sociálnych a ekologických zmien v našich mestách.“

Štúdio tvrdí, že ihrisko je vhodné aj pre exteriér, pretože bublanie bioreaktorov vytvára upokojujúci biely šum, ktorý maskuje zvuky mesta za ním. Fungovanie bioreaktorov zlepšujú aj ďalšie aspekty. Kruhový tvar umožňuje reaktorom zhromažďovať svetlo vo všetkých smeroch po celý deň. Ďalšou zaujímavosťou je, že zachytené látky sa nakoniec transformujú na biomasu. Túto surovinu je možné ďalej použiť na výrobu biovlákna, bioplastu, či ako prísadu do prírodnej kozmetiky.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie