Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Absolventský projekt: Sauna, ku ktorej si musíte doplávať

Neutrálny vzhľad

Löyly je plávajúca drevená sauna s rozlohou 2,2 štvorcových metrov a bola Haarovým absolventským diplomovým projektom na Lausanne University of Art and Design (ÉCAL) vo Švajčiarsku. „Potom, čo som chvíľu žil vo Fínsku a zažil som tam saunovú kultúru, chcel som si postaviť vlastnú saunu a preskúmať tému mikroarchitektúry,“ povedal Haar pre portál dezeen.com.

Sauna bola postavená tak, aby pojala až tri osoby. Má šikmú strechu, drevenú pec, lavičku, priesvitné sklenené okná a vonkajšiu palubu. Bola skonštruovaná z dreva švajčiarskej Douglasky, ktorú autor ošetroval teakovým olejom. Tým vytvoril neutrálny a takmer neošetrený vzhľad.

 „Douglasku som si vybral kvôli jej trvanlivosti pre vonkajšie použitie a nízkej hmotnosti. Pochádza z neďalekého závodu,“ vysvetľuje autor.

Plávajúca sauna

Sauna bola postavená na vrchole plávajúcej pontónovej paluby, ktorá bola vybavená dutými sudmi, aby konštrukcia získala vztlak.

Tento vztlak umožňuje umiestnenie na jazerá, rybníky, prístavy a lagúny s nízkym pohybom vĺn.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ECAL (@ecal_ch)

Harr sa zameral na to, aby všetko bolo stabilné s perfektnou hmotnosťou, nie príliš ľahké, ani príliš ťažké. “Jeho pohyblivosť tiež určila dizajn s prefabrikátmi, pričom všetko je možné rozobrať a zložiť.”

K saune Löyly si musíte priplávať. Dnu sa dostanete cez sklenené posuvné dvere, ktoré sú inšpirované tradičnými japonskými posuvnými dverami zvanými shōji. “Bol som nadšený z učenia a vytvárania japonských posuvných dverí shōji. Tieto dvere zabraňujú prúdeniu vetra a pary do sauny alebo z nej,“ povedal Haar.

Rebrované priesvitné sklo bolo umiestnené do najvyšších stien konštrukcie, aby svetlo preniklo do priestoru a zároveň poskytlo interiéru súkromie.

„Projekt má potenciál, aby sa dal použiť na festivaly a iné akcie,“ povedal Haar. „Želám si, aby však veľkosť sauny zostala malá, aby saunovanie ostalo stále príjemným a intímnym zážitkom,“ dodal na záver autor projektu.

Na ktorom zo slovenských jazier by ste si podobnú saunu vedeli predstaviť vy? Podeľte sa s vašim nápadom v komentároch.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 3x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie