Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Najväčšia štvrť z 3D tlačených domov na svete

Sto domov z 3D tlače

Projekt je naplánovaný na budúci rok a bude obsahovať 100 jednoposchodových domov „vytlačených“ na mieste pomocou pokročilej robotickej konštrukcie a stavebného materiálu na báze betónu.

Digitálne zobrazenia štvrte ukazujú rady nehnuteľností so strechami pokrytými solárnymi článkami. Podľa firiem stojacich za projektom bude výstavba každého domu trvať približne týždeň.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ICON (@icon3dtech)

Projekt je spoluprácou medzi spoločnosťou Lennar a ICON, texaskou stavebnou firmou, ktorá sa špecializuje na 3D tlačené konštrukcie. Domy boli spoluprojektované dánskou architektonickou praxou Bjarke Ingels Group.

Hoci ICON nezverejnila náklady na projekt, spoločnosť uviedla, že jej technológia je výrazne rýchlejšia a lacnejšia ako bežné stavebné metódy. Čiastočne aj preto, že vyžaduje menej manuálnej práce. Proces výstavby bude zahŕňať päť robotických tlačiarní „Vulcan“, ktoré podľa vopred naprogramovaného dizajnu vytlačia betónovú zmes nazývanú Lavacrete.

Prelomový moment

Podľa portálu cnn.com firma uviedla, že dokáže vyrobiť domy až do veľkosti približne 280  metrov štvorcových. Strechy, okná, dvere a povrchové úpravy potom pridá spoločnosť Lennar.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Gauthier (@michaelsgauthier)

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ ICON Jason Ballard v tlačovej správe opísal štvrť ako „prelomový moment v histórii rozvoja na úrovni komunity“.

“Spojené štáty čelia deficitu približne 5 miliónov nových domov. Existuje preto hlboká potreba rýchlo zvýšiť ponuku bez toho, aby sa ohrozila kvalita, krása alebo udržateľnosť. To je silnou stránkou našej technológie,“ dodal.

Zástancovia 3D tlačenej konštrukcie veria, že môže výrazne znížiť náklady na prácu a čas výstavby. Výskum tiež naznačil, že metóda môže znížiť množstvo odpadu a emisií oxidu uhličitého. Schopnosť 3D tlačiarní stavať budovy bez debnenia (betónových foriem, do ktorých sa zvyčajne leje cement) môže výrazne znížiť celkové využitie materiálu, ktorý je zodpovedný za približne 8 % globálnych emisií CO2 ročne.

Kritici medzitým poukázali na to, že 3D tlač betónu sa stále spolieha na neobnoviteľný materiál a že bezpečnosť a stabilita konštrukcií nie sú konkrétne riešené existujúcimi stavebnými predpismi.

Vedeli by ste si podobnú štvrť predstaviť aj na Slovensku? Napíšte nám váš názor do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie