Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Britský umelec predstavil najbelšiu bielu na svete

Najjasnejšia biela

Semple, ktorý si už urobil nároky na najružovejšiu ružovú a najtemnejšiu čiernu na svete, teraz vyvinul to, o čom tvrdí, že je to najbelšia biela farba, ktorá je pre umelcov dostupná.

White 2.0 je vyrobená zo špeciálne vyvinutého akrylového základu, vysokokvalitných pigmentov, živíc, optických zjasňovačov a zmatňovačov, ktoré jej umožňujú odrážať 99,98 percent svetla a robia ju oslnivo jasnou. Podľa Semplea je biela 2.0 o 50 percent jasnejšia ako najpredávanejšia biela farba.

“Je to skutočne najjasnejšia biela farba, akú som kedy videl. Nemohol som tomu uveriť, keď sa výsledky z laboratória vrátili o 50 percent jasnejšie ako ktorákoľvek iná,” povedal Semple pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stuart Semple (@stuartsemple)

White 2.0 stavia na „beta verzii“ bielej farby, ktorú Semple vytvoril ako prototyp so svojim tímom vedcov pred niekoľkými rokmi. “Pozreli sme sa na povrchy, ktoré rozptyľujú svetlo nielen v prírode, ale aj na materiáloch vyrobených ľuďmi, ako sú báryové farby, ktoré používali už v 15. storočí umelci ako Caravaggio,” dodal.

Maratón pokusov a omylov

Semple požiadal o pomoc 2 000 umelcov, aby vyskúšali tri verzie materiálu pri maľovaní doma. Umelci boli požiadaní, aby po použití vyplnili dotazník o farbe. To mu umožnilo presne pochopiť, čo používatelia pri práci s farbou hľadali.

“Potom sme sa pustili do vytvorenia hybridu všetkých funkcií, čo trvalo ďalších pár rokov a bol to obrovský proces testovania, pokusov a omylov,“ priblížil britský umelec.

Konečná verzia farby bola vyrobená pomocou technológie okamžitého prelakovania. To znamená, že na dosiahnutie požadovaného nepriehľadného efektu nie je potrebných viac vrstiev, a to ani pri aplikácii na náročnejšie povrchy. Môže sa nanášať štetcom či nastriekať na rôzne materiály vrátane papiera, dreva, kovu a skla. „Jednou z najsilnejších vlastností White 2.0 je jej neuveriteľná nepriehľadnosť,“ vysvetlil na záver Semple.

Pre viac zaujímavostí nás sledujte aj na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 4x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie