Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Víťazi INSAID AWARDS: Showroom MTBIKER od VAUarchitects

Unikátne priestory kultúrnej pamiatky

 „Sme radi, že nás klient prizval už k prvým debatám o výbere vhodných priestorov pre svoj zámer ponúknuť svojim zákazníkom showroom so servisom a výdajným miestom v Bratislave popri už zabehnutom MTBIKER centre v Hrádku,“ opisuje začiatky spolupráce na víťaznom projekte Ľudovít Vitko.

Showroom MTBIKER
Zdroj foto: vauarchitects.sk

Showroom MTBIKER sa nachádza v priestoroch zrekonštruovanej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 v areáli bývalej Cvernovky v Bratislave. Podľa autorov z VAUarchitects ju klientovi odporučili pre výbornú lokalitu, jedinečný charakter a kvalitnú obnovu. Na tej pracovali BOUDA MASÁR architekti a na interiéri spoločných priestorov CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS. „Na hodnotný kontext industriálnej pamiatky sme sa snažili vhodne nadviazať, nepotlačiť ho, naopak, vyzdvihnúť. Pôvodne otvorený halový priestor sme delili len v prevádzkovo najnutnejších miestach a v maximálnej miere priesvitnými a priehľadnými materiálmi,“ vysvetľujú.

V prípade showroomu nešlo o zámer vystaviť čo najviac produktov. Prezentovaný je výberový sortiment. Okrem toho má priestor slúžiť aj ako výdajňa tovaru z e-shopu, servis bicyklov a bike fitting. „Snažili sme sa vhodne prepojiť všetky zóny a vytvoriť čitateľnú prevádzku, kde sa vie zákazník ľahko orientovať a má dostatok priestoru na výber toho najlepšieho, čo predajca ponúka. Produkty sú prezentované na modulárnych stojanoch, ktoré je možné skladať do rôznych zostáv a meniť tak delenie showroomu podľa potreby. Fixným prvkom, ktorý má zaujať už od ulice a od oboch vstupov, je bicyklová stena po celej dĺžke predajne. Aj ona aj stojany sú kompletne biele a sústreďujú pozornosť na prezentované produkty. V detailoch sme nadväzovali aj na prvky loga MTBIKER, či farby konštrukcií a delenie okien obnovenej pamiatky,“ hovorí Ľudovít a dodáva, že pre výsledok bola kľúčová aj častá komunikácia s klientmi, ktorí sa podieľali na výbere a dolaďovaní detailov.

Aby vyniklo, čo vyniknúť má

Práca v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky si tiež vyžadovala intenzívnu komunikáciu s developerom a architektami budovy. Autori z VAUarchitects tak riešili možnosti interiérových zásahov a umiestnenie vloženého mezanínu. „Mezanín bol priestorovo určujúci pre celý koncept a plochou a funkčným využitím podstatný pre klienta, čo nieslo v sebe množstvo dispozičných alternatív v úvode projektu. Tiež sme dolaďovali najvhodnejšiu koncepciu technického vybavenia, kde väčšina rozvodov ostala v zmysle dizajn manuálu priznaná. Okrem funkčného aspektu tak bolo dôležité ustrážiť aj vizuálnu stránku a jej súhru so zvyškom interiéru,“ dodávajú architekti.

Showroom MTBIKER
Zdroj foto: vauarchitects.sk

Autori opisujú víťazný interiér ako priestor, v ktorom nie je nič zbytočné a samoúčelne navyše. Podľa ich slov ide o jasný, súčasný a čitateľný koncept s dotiahnutými detailami a akcentami. Hlavné však je, aby vyniklo to, čo vyniknúť má, teda produkty predajcu v prostredí industriálnej pamiatky.

VAUarchitects sa rozhodli zapojiť interiér showroomu MTBIKER do súťaže INSAID AWARDS krátko po tom, ako bol na sociálnych sieťach vyhlásený jej druhý ročník. „Priebeh a výsledky minulého ročníka sme sledovali, formát sa nám páči a vítame ho najmä pre možnosť prihlásiť rôzne typy interiérových priestorov do príslušných kategórií,“ uviedli architekti, podľa ktorých je súťaž výbornou formou prezentácie širokého spektra interiérových priestorov v rôznych kategóriách. Okrem tohto vyzdvihli aj kvalitný výber poroty a zvýšenie povedomia o slovenských interiéroch aj vďaka mediálnemu pokrytiu.

Ak sa chcete o ateliéri VAUarchitects dozvedieť viac, prečítajte si náš článok, ktorý predstavuje jeho portfólio i súčasné projekty podrobnejšie.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 4x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie