Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Trnava hľadá návrh na obnovu budovy kina Hviezda

Kultúrne centrum s multifunkčnou sálou

Budova kina Hviezda sa nachádza Paulínskej ulici v Trnave. Cieľom súťaže je podľa portálu archiweb.sk vytvorenie projektu na transformáciu budovy na kultúrne centrum. Jeho súčasťou by mala byť i multifunkčná sála.

Budova kina Hviezda poskytuje priestor vhodný pre realizáciu spomínaného kultúrneho centra. Prevádzka kinosály nie je v súčasnosti rentabilná a konkurencieschopná. Transformácia budovy by mala okrem multifunkčnej sály zahŕňať priestory na komunitné aktivity, kaviareň, výstavné priestory a kultúrnu správu.

„V súťaži sa bude hľadať najvhodnejší architektonický návrh nielen dispozično‐prevádzkových vzťahov nového kultúrneho centra, ale aj vzťahu nových a transformovaných priestorov, a tiež materiálovo-konštrukčné riešenie,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení súťaže.

Kritický dialóg

Okrem toho sa od súťažných návrhov očakáva vysporiadanie s kultúrno‐spoločenským priestorovým kontextom na úrovni urbanizmu. „Budova kina Hviezda zo 60tych rokov 20. storočia je súčasťou modernistickej koncepcie mestského priestoru občianskej vybavenosti, ktorá bola vložená, respektíve nahradila pôvodnú historickú uličnú zástavbu v prospech súboru viacpodlažných solitérnych mestských stavieb. Súčasná výstavba v priestore Paulínskej ulice reaguje na požiadavky vyplývajúce z pamiatkovej ochrany MPR Trnava v zmysle návratu ku kompaktnej uličnej zástavbe. Od súťažných návrhov sa očakáva schopnosť viesť kritický dialóg s komplexnou mestskou situáciou v zmysle vytvorenia súčasného verejného priestoru, respektíve rozhrania medzi domom, kultúrnou inštitúciou a mestom, priestorom každodenného života,“ tvrdí vyhlasovateľ súťaže.

Súťažné návrhy budú vypracované v dvoch kolách. Prvé kolo bude zamerané na urbanisticko‐architektonický návrh, hmotový a priestorovo‐organizačný koncept. V druhom kole pôjde o architektonický návrh, funkčno‐dispozičné a materiálovo‐konštrukčné riešenia.

Termíny
  • Návrhy je možné zapojiť do prvého kola súťaže do 15. 02. 2022 do 12:00.
  • Vyhodnotenie prvého kola a zaslanie výzvy na účasť v druhom kole by malo prebehnúť do 04. 03. 2022.
  • Lehota na zaslanie návrhov do druhého kola súťaže je do 29. 04. 2022 do 12:00.
  • Predpokladané zverejnenie výsledkov súťaže je naplánované na 13. 05. 2022.

Víťazný návrh získa finančnú výhru v hodnote 14 000 eur. Druhé miesto bude ohodnotené sumou 8 000 eur a tretie čiastkou 4 000 eur.

Porota

Oficiálne vyhlásenie súťaže informuje aj o oficiálnom zložení poroty.

Nezávislí na vyhlasovateľov

prof. Ing. Mgr. Akad. arch. Petr Hájek ‐ predseda poroty

Ing. arch. Jana Moravcová

Ing. arch. Štefan Polakovič

Ing. arch. Michaela Hantabalová

Závislí na vyhlasovateľovi

Ing. arch. Ondrej Horváth

Mgr. Peter Cagala

Mgr. Adrián Kobetič

Viac informácií o súťaži nájdete na webe josephine.proebiz.com.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie