Dnes je 19.mája 2022, meniny má Gertrúda

Divadlo, v ktorom si predstavenie užijete z akéhokoľvek sedadla

Unikátny obklad stien

V divadle Zuidplein sa nachádzajú dve sály, reštaurácia a knižnica. Kým budovu navrhla architektonická firma De Zwarte Hond, interiér hlavnej divadelnej sály so 600 miestami vytvorila kancelária Studio RAP. V spolupráci s inžinierskou firmou Arup bolo ambíciou Studia RAP vytvoriť dizajn povrchu steny, ktorý optimalizuje akustiku sály.

Pomocou digitálnych technológií vyvinuli extrémne mnohostranný povrch, ktorý je vypočítaný tak, aby sa zvuk odrážal rovnomerne cez rôzne časti interiéru. “Projekt bol navrhnutý pomocou algoritmov, čo viedlo k vlniacemu sa oceánu tisícok trojuholníkov,” povedal podľa portálu dezeen.com Wessel van Beerendonk zo Studio RAP.

Proces navrhovania zahŕňal simuláciu širokej škály rôznych typov divadelných i hudobných predstavení a meranie vplyvu rôznych zakrivení na odraz zvuku. Ďalším krokom bola i transformácia tohto organického tvaru na niečo, čo sa ľahko vyrába. Išlo o rozdelenie celého interiéru na približne 6000 trojuholníkov. Niektoré z trojuholníkov sú ploché, zatiaľ čo iné sú zložené.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio RAP (@studio.rap)

„Výsledkom je rovnomerné rozloženie zvuku v celom hľadisku, takže každý člen publika si môže naplno vychutnať predstavenie alebo koncert, na ktorý sa prišiel pozrieť,“ uviedlo Štúdio RAP.

Odvážny výber farieb

Tieto trojuholníky sú vyrobené z hliníkového kompozitu v odvážnom odtieni červenej, ktorý dáva hľadisku výraznú identitu. To je zdôraznené rozdielmi vo svetle a tieni naprieč panelmi v dôsledku ich rôznej orientácie. Efekt je ešte umocnený čalúnením sedadiel, ktoré má tiež rôzne odtiene červenej.

Medzi ďalšie funkcie sály patrí všestranné usporiadanie navrhnuté tak, aby sa prispôsobilo pestrému programu predstavení. Pri akciách, kde hostia stoja alebo tancujú, je možné časť javiskového priestoru prerobiť na ďalší priestor pre divákov. Prízemie a balkón je možné oddeliť aj vďaka pohyblivej stene.

Vedeli ste, že? Theater Zuidplein je súčasťou Hart van Zuid, novovybudovanej oblasti na juhu Rotterdamu.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio RAP (@studio.rap)

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio RAP (@studio.rap)

Hlavné divadlo aj menšie hľadisko sa nachádzajú v bočnej časti budovy, ktorá je orientovaná na autobusovú stanicu a stanicu metra, aby pôsobili ako tlmič hluku pre okolité obytné budovy.

Budova má murovanú štruktúru s fasádou, ktorá sa zakrivuje smerom von a vytvára zakrivený výklenok.

Srdce budovy

Polopriehľadná stena z eloxovaného hliníka tu predstavuje vzorovaný povrch, ktorý povzbudzuje návštevníkov, aby vstúpili. „Vo dne polootvorená fasáda vytvára vo vnútri krásnu hru svetla a v noci sa fasáda osvetľuje zvnútra, aby zvýraznila lákavý vchod,“ uviedlo štúdio De Zwarte Hond.

Vstupná hala budovy s interiérovým dizajnom od BURO M2R bola predstavená ako obývacia izba pre Rotterdam-Zuid. Vďaka flexibilným mobilným nábytkovým prvkom sa dá rôznymi spôsobmi konfigurovať na organizovanie viacerých komunitných aktivít.

“Vysoká lobby tvorí srdce budovy. Každá funkcia je priamo alebo nepriamo spojená s týmto priestorom, kde ľudia vždy majú čo robiť a objavovať,“ dodala na záver architektonická firma De Zwarte Hond.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio RAP (@studio.rap)

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Mirka

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie