Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Vegánska alternatíva kože zo zvyškov ovocia a rias

Ideálna alternatíva

Peelsphere je všestranná a vodeodolná textília, ktorú možno vytvrdiť, aby sa z nej vytvorili doplnky ako sú gombíky, alebo ponechať tvárnu a mäkkú na predmety ako sú tašky.

Song, ktorá sa pôvodne vyučila ako textilná dizajnérka, začala najskôr experimentovať s kožou vyrobenou z ovocných listov, keď si uvedomila, že na trhu nie je nič dostupné pre jej vlastné návrhy. „Začala som ako textilná dizajnérka, prekvapilo ma, že som na trhu nenašla úplne biologicky odbúrateľný materiál pre svoju dizajnérsku prácu,“ povedala autorka pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Youyang Song (@youyang_song)

Song bola odhodlaná vytvoriť materiál, ktorý by mohol nahradiť zvieraciu kožu a zároveň si zachovať rovnakú všestrannosť a silu obľúbeného materiálu. „Ako ideálna alternatíva ku koži a syntetickej koži je Peelsphere krásna, odolná, všestranná a biologicky odbúrateľná,“ povedala.

Z odpadu poklad

Dizajnérka a jej štúdio inžinierov a dizajnérov sa vydali na cestu premeny odpadov na poklady. Začali tým, že kontaktovali miestnych dodávateľov ovocných štiav a požiadali ich o zvyšky banánov a pomarančovej kôry.

Tím potom navrhol výrobný proces, ktorý zahŕňa extrakciu vlákniny a pektínu zo šupky a ich zmiešanie pred rozomletím na jemné kúsky pomocou biologického spojiva. Zmes tvorí pláty materiálu podobného koži, ktorý je možné farbiť prírodnými farbivami. Nakoniec tím hárky vyreže laserom a 3D vytlačí na rôzne veľkosti.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Youyang Song (@youyang_song)

Výsledný materiál je vodeodolný a možno ho vyšívať, tkať alebo šiť do rôznych finálnych produktov. “Premýšľala som o vývoji biologicky odbúrateľného materiálu, ktorý dokáže zachovať vôňu, rafinovanú textúru a hmatovú kvalitu ovocia,” vysvetlila Song.

“Celý proces zahŕňa iba biologicky odbúrateľné zložky a konečný produkt je 100% biologicky odbúrateľný bez kompromisov vo výkone. Materiál sa zameriava na potenciál odpadu z ovocia, redefinuje vzťah medzi materiálmi a udržateľnosťou,” dodáva autorka.

Záujem o používanie vegánskych alternatív ku koži rastie najmä v módnom priemysle. Stále viac ľudí stojí proti krutosti masového chovu dobytka a obracia sa na rastlinné dizajny.

Aký je váš názor na podobné udržateľné alternatívy? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie