Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Štokholmskú hlavnú stanicu čaká prestavba: Ako bude vyzerať?

Zvýšenie kapacity a komfortu

Hlavným cieľom projektu je zdvojnásobiť kapacitu cestujúcich na najväčšej železničnej stanici vo Švédsku a spojiť niekoľko vlakových liniek a autobusových liniek do centralizovaného uzla.

Za víťazným návrhom stoja štúdiá Foster + Partners a Marge Arkitekter s krajinnou kanceláriou LAND Arkitektur, inžinierskymi firmami Thornton Tomasetti a Ramboll, architektom ochrany prírody Wenanders a realitnou firmou TAM Group.

Projekt ráta s vytvorením série budov nad železničnými traťami. Pribudnúť by malo i verejné námestie pred vchodom do stanice a kvalitnejšie pešie trasy. Plánovacie konzultácie boli naplánované na rok 2023.

Štokholm je jedinečné mesto s historickými siluetami. Veríme, že naše návrhy môžu vytvoriť zmysluplné spojenie medzi mestom a oblasťou hlavnej stanice a zároveň vytvoriť zelené mestské priestory, kde sa ľudia môžu stretnúť, ako aj ústredné zameranie na trvalo udržateľné cestovanie v srdci Štokholmu,“ povedal podľa portálu dezeen.com Angus Campbell, hlavný partner spoločnosti Foster + Partners.

Nová tvár historickej stanice

Vedeli ste, že? Hlavná stanica v Štokholme bola prvýkrát postavená v roku 1871.

V súčasnosti však stanica prekračuje svoju kapacitu. V budúcnosti sa ráta so zvýšeným počtom prichádzajúcich vlakov, čo zvýši i počet cestujúcich. Plány prestavby zahŕňajú sériu krokov, ktoré stanici umožnia efektívnejšiu prevádzku.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Foster + Partners (@fosterandpartners)

Ponad železničné trate budú postavené mosty, aby sa vytvoril priestor pre nové budovy so zmiešaným využitím ulice. Podľa vizualizácií by nad traťami malo byť inštalovaných šesť nových budov. Tie budú navrhnuté tak, aby kopírovali farby a proporcie štokholmskej architektúry mestskej časti Klara, ktorá sa nachádza neďaleko.

Plány tiež zahŕňajú výstavbu logistického centra na obsluhu tovaru a odpadu bez narušenia verejného námestia a odstránenie existujúcej budovy tak, aby sa otvorili výhľady na staré mesto, Gamla Stan.

„Je fantastické podieľať sa na predefinovaní úlohy hlavnej stanice v srdci Štokholmu a zároveň poskytnúť nové doplnky, ktoré odkazujú na okolitú ulicu tradičnej blokovej architektúry, ktorá rešpektuje kultúrne hodnoty mesta,“ povedal Pye Aurell Ehrström, zakladajúci partner Marge Arkitekter.

Spoločnosť Foster + Partners pracovala na mnohých projektoch železničnej infraštruktúry, vrátane hlavnej stanice v Drážďanoch v Nemecku a staníc metra Canary Wharf a Crossrail v Londýne.

„Keďže sa celosvetové sústredenie presúva na udržateľnejšie spôsoby života, práce a cestovania, je nevyhnutné, aby sme vylepšili a prebudovali naše dopravné uzly a opravili a prepojili mestskú štruktúru okolo nich,“ povedal podľa dezeen.com Luke Fox, vedúci ateliéru Foster + Partneri.

Čo hovoríte na víťazný projekt obnovy štokholmskej hlavnej stanice vy? Podeľte sa s nami o vaše názory v komentároch.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 1x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie