Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Bývanie v sile na obilie? Stella van Beers vám ukáže, že to ide

Kreatívny nápad

V projekte s názvom Silo Living Van Beers premenila nepoužívanú poľnohospodársku štruktúru na dvojúrovňový obytný priestor, ktorý by podľa nej mohol fungovať ako krátkodobý domov.

Aj keď silá nie sú ideálne na bývanie, ponúkajú niektoré jedinečné výhody. Často môžu byť inštalované vo vidieckych oblastiach bez stavebného povolenia. Sú tiež ľahko dostupné v Holandsku, pretože celoštátne zníženie počtu hospodárskych zvierat malo za následok nižší dopyt po obilí. To znamená, že mnohé z týchto štruktúr sú nadbytočné.

Autorka podľa portálu dezeen.com dúfa, že inšpiruje k novému využitiu týchto nepoužívaných síl, ktorých likvidácia je inak nákladná a nie je možné ich recyklovať. “Vždy ich vidíte vo vidieckych oblastiach. Vždy som chcela ísť dovnútra a myslela som si, že by to mohlo byť pekné miesto na dočasný pobyt,“ vysvetlila Stella van Beers pre spomínaný portál.

Aby dizajnérka otestovala svoj koncept, našla na internete sedem metrov vysoké silo. “Pomyslela som si, že ak chcem niečo urobiť so silom, musím si ho jednoducho kúpiť a zistiť, aké možnosti ponúka,” povedala.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Stella (@stellavanbeers)

Vedeli ste, že? Po tom, čo autorka vysvetlila majiteľovi sila svoje plány, nechal ju odniesť zadarmo.

Výzva do budúcna

Pôvodne sa človek nemohol dostať do sila, a tak dizajnérka začala práve tým.  Nainštalovala sadu dvojitých dverí, pridala točité schodisko a prístupovú palubu.

Aby čo najlepšie využila priestor vo vnútri, nainštalovala dve poschodia prepojené mini schodiskom a rebríkom. Spodná úroveň je obytný priestor s rímsou, ktorá funguje ako priestor na jedenie alebo prácu. Mezanín nad ním je priestor na spanie, takže ho celý zaberá matrac. Obe poschodia majú tiež vyčnievajúce okná a je tu aj svetlík, ktorý slúži ako vyhliadka.

“Valcový dom nie je niečo, čo vidíte veľmi často, takže to bola trochu výzva,” opísala svoj projekt autorka.

Väčšina úprav využíva štandardné komponenty, takže ich možno ľahko replikovať na rôzne silá. Dizajnérka rovnako dúfa, že inšpiruje majiteľov sila k tvorivosti.

“Je veľa vecí, ktoré by som zmenila, keby som vyrobila ďalší, ale som naozaj spokojná s prvým prototypom, v ktorom už prespalo pár ľudí. Ak máte väčšie silo, môžete ho používať ako obytný priestor na dlhý čas,” navrhla na záver.

Chceli by ste stráviť noc v podobnom ubytovaní? Napíšte nám do komentára, či si niečo podobné viete predstaviť aj na Slovensku.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 0x
  • 4x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie