Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Unikátne vypínače a zásuvky z kostí z mäsového priemyslu

Z odpadu poklad

Kolekcia Elos obsahuje kľukaté siluety modelované na rôznych častiach ľudskej kostry, vrátane jamky navrhnutej tak, aby pripomínala hlavu stehennej kosti, ktorá sa môže otáčať ako bedrový kĺb.

Svetelné spínače a USB nabíjacie porty sú odliate do foriem, ktoré odkazujú na organický tvar prierezu stehennej kosti, ale stále pripomínajú ich konvenčné plastové náprotivky.

Využitím prirodzených vlastností kosti ako elektrického a tepelného izolantu kolekcia nachádza obnovený účel pre tento materiál.

Autor dúfa, že jeho projekt môže pomôcť prelomiť naše spoliehanie sa na fosílne plasty. Zároveň môže využiť aspoň časť z viac ako 130 miliárd kilogramov kostného odpadu, ktorý každý rok vyprodukujú bitúnky. “Tento minerálny materiál, ktorý dnes nemá komerčnú hodnotu, bol v histórii používaný na výrobu domácich predmetov rôznymi národmi,” povedal Souhaïb Ghanmi pre portál dezeen.com.

“V minulosti bola kosť ekvivalentom plastu a plast je v súčasnosti jedným z najväčších ekologických problémov. Preto je pre mňa samozrejmé vrátiť sa k tomuto primitívnemu materiálu a aplikovať ho do nášho každodenného života,“ dodal.

Kde sa tento nápad zrodil?

Ghanmi podľa spomínaného portálu prišiel s nápadom na kolekciu po tom, čo zostal s rodinou svojho otca na vidieku v Tunisku. Tu počas moslimského festivalu Eid al-Adha videl obetované zviera, ktorého mäso sa rovnomerne rozdelí medzi rodinu, priateľov a tých, ktorí to potrebujú.

Oslavy umožnili Ghanmimu byť z prvej ruky svedkom obrovského množstva biologického odpadu, ako sú kopytá, kože a šľachy. “Môj strýko po slávnostiach získaval kosti a vyrábal z nich rukoväte nožov. Vďaka nemu som sa stal zvedavý na tento materiál, ktorý som predtým považoval za odpad,” vysvetlil Ghanmi.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa 號外 City Magazine (@cityhowwhy)

Vedeli ste, že? V Kanade a USA, krajinách, kde je konzumácia mäsa najväčšia na svete, sa na farmách a bitúnkoch ročne vyprodukuje viac ako 31 miliónov ton nepožívateľných živočíšnych produktov.

Väčšina z toho končí na skládkach alebo v spaľovniach. Pri rozklade alebo spaľovaní sa tak  uvoľňujú skleníkové plyny.

O niečo viac ako polovicu z toho, približne 16 miliónov ton, spracúvajú kafilérske spoločnosti na užitočné produkty. Tu sa kosti čistia, sušia a drvia, aby sa z nich vyrobilo palivo, hnojivo, krmivo pre zvieratá a želatína.

Udržateľná alternatíva

Ghanmi získaval kostný prášok pre svoju kolekciu Elos z jednej z týchto kafilérií a zmiešal ho so spojivom na biologickej báze. V rámci svojho výskumu dizajnér experimentoval s viacerými rôznymi možnosťami spojív, vrátane bioživíc a rôznych lepidiel vyrobených s použitím hovädzích nervov a kostného kolagénu.

“Keďže na tom momentálne pracujem pre možný vývoj, obávam sa, že nemôžem prezradiť konkrétne detaily výroby. Cieľom však je, aby materiál využíval iba kosti samotné a bol odolný a recyklovateľný,” vysvetlil autor.

Po zmiešaní so spojivom sa materiál odleje do požadovaného tvaru. Tento proces je podobný tomu, ktorý sa tradične používa na výrobu spínačov a zásuviek. Tie sú lisované pomocou močovinoformaldehydu. Tento termosetový plast sa však pri vystavení teplu nepretaví, takže je vhodný na použitie v elektronike. Na druhej strane je ale mimoriadne náročný a neekonomický na recykláciu.

V snahe ponúknuť alternatívu k tomu Ghanmi pracuje na optimalizácii odolnosti a recyklovateľnosti svojho kostného kompozitu tak, aby ho bolo možné rozdrviť späť na prášok a formovať do nových produktov.

S certifikáciou pre bezpečnosť a výkon by kosť mohla byť použitá ako náhrada plastových komponentov v osvetlení a elektronike. To by pomohlo zvýšiť dopyt po vedľajších živočíšnych produktoch a vytvorilo by zvýšený finančný stimul na ich udržiavanie mimo skládok.

Oslovil vás tento udržateľný projekt? Napíšte nám do komentára, či si podobné vypínače a zásuvky viete predstaviť i u vás doma.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 4x
  • 0x
  • 8x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie